KRISTIANSAND: — Bilen som lå foran meg måtte bremse hardt for ikke å kjøre på dyret som kom ut av skogen og fortsatte utover et jorde, forteller Utsogn til fvn.no.

Klokken var 09.30 på morgenen, og Utsogn var på vei langs rv 461 til jobb på på Fagerholt skole i Kristiansand da dyret løp over veien i bunnen av Stupstadbakkene, noen få kilometer fra Finsland.

Radiosender Selv stanset Utsogn bilen og ble stående sammen med den andre bilføreren og speide etter dyret, som løp svært målrettet avgårde fra veien.

- Var ikke dette en veldig stor hund, tenkte jeg. Dessuten løp den ikke som en hund heller, men som et større dyr.

— Dyret var svart og gråhvitt i pelsen, og lignet ikke på noen hunderase jeg kjenner til. Rundt halsen hadde det et grått bånd med en svart klump som hang under. Selve halsbåndet gikk mer i ett med dyrets pels, mens klossen under må ha vært svart, forteller han.

— Jeg er temmelig sikker på at dette ikke var en schäfer, men dette kan selvsagt også ha vært en annen hundetype. 100 prosent sikker kan jeg ikke være, sier Utsogn. Han har nylig vært i Dyreparken med barn fra skolen.

— Jeg hadde jo synet av ulven i Dyreparken friskt i minne, og dette dyret lignet veldig.

Han holder likevel muligheten åpen for at det kan ha vært en jakthund påmontert peileutstyr, men synes det virker underlig.

— Slikt utstyr er jo veldig dyrt, så det er vel ikke vanlig at hunder løper rundt med dette utenfor jaktsesongen, sier han.

Kan være streifdyr

— Vi har ingen kunnskap om at det finnes ulv her i området nå med radiosender på, sier Jon Erling Skåtan, rovviltkoordinator for Statens Naturoppsyn i Agder, til fvn.no.

— Normalt har vi kontakt med dyrene, men dersom dette er en ulv, kan det være et dyr fra peileprosjektet fra Østlandet. Ulv kan streife mange mil i døgnet, så det kan ha forsvunnet et dyr fra deres område, noe som skjer stadig, sier Skåtan.

— Har disse ulvene en slik radiosender som Utsogn har observert?

— Ja, slik ser radiosendere ut på ulv, de ser ut som svarte klosser montert på et halsbånd. Det er samme teknologien som også brukes på jakthunder. Slike sendere består av en datamaskin og en sender, samt en eller to antenner, sier han.

Vanskelig å avgjøre

— Hvor sannsynlig er det at det er ulv han har sett, og ikke en hund med radiosender?

— Det er helt umulig å avgjøre. Når det gjelder ulv er det forferdelig vanskelig å se, og i visse tilfeller må man ha DNA-test for å være helt sikker.

Dersom en ulv har lagt ut på langtur fra Østlandet, vil det ikke være mulig å få kontakt med radiosenderen.

— Det skjer jo ofte at dyr forsvinner fra området sitt, og dukker opp i helt andre landsdeler, bekrefter rovviltkoordinatoren.