— Permisjon har flere funksjoner. Det er en del av progresjonen til straffedømte med tanke om tilbakeføring. Et annet moment er at de forvaringsdømte skal kunne opprettholde kontakt med familie og venner, og en tredje funksjon med permisjoner er for å hindre isolasjonsskader, sier Stig Storvik, fungerende regiondirektør i Kriminalomsorgen region øst.

Han understreker at han ikke kan kommentere enkeltsaker, og derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Avhenger av progresjon

Han gir eksempel på hvordan en god tilbakeføringsprosess foregår.

— Det som er vanlig løp i saker hvor det blir innvilget permisjon, er at hvis innsatte viser progresjon kan det bli innvilget flere permisjoner. Permisjonens varighet kan også bli lengre, forteller Storvik.Han forteller at slike prosesser avhenger om det skjer noe brudd på vilkårene som er satt eller ikke. Hvis innsatte viser god progresjon kan vedkommende etter hvert bli overført til et fengsel med lavere sikkerhet.

— Men det må da være sikkerhetsmessig forsvarlig, noe som hele tiden vurderes, sier Storvik.

Videre i løpet er det vanlig at hvis en god progresjon fortsetter, kan man så bli overført til overgangsbolig.

— Har det vært en positiv utvikling hele veien, kan det til slutt være snakk om løslatelse. Løslatelse blir vurdert ut fra om det er sikkerhetsmessig forsvarlig, sier Storvik.

Kan søke om prøveløslatelse

Kristiansen kunne etter reglene ha fått sin første permisjon etter drøyt sju år, men det gikk altså dobbelt så lang tid før han fikk ja.

— Når kan Kristiansen komme tilbake til Kristiansand?- Det er generelt vanskelig å si ettersom det alltid er individuelle vurderinger. Etter første permisjon er ingenting besluttet, avslutter Storvik.

Ifølge lovverket kan de forvaringsdømte begjære seg prøveløslatt etter at minstetiden er sonet. Minstetiden til Viggo Kristiansen er på ti år. Det er nå 14 år siden han ble fengslet. Han kan derfor søke om prøveløslatelse nå.