Viggo Kristiansen har vært ute på permisjon uten vakter

Barnedrapsdømte Viggo Kristiansen (35) har vært ute på sin første permisjon. Etterlatte mener han slipper ut for tidlig.

Publisert:

ViggoK.jpg

Denne artikkelen er over fem år gammel

Dette melder NRK Sørlandet tirsdag kveld.

Viggo Kristiansen og kameraten Jan Helge Andersen (33) ble dømt for å ha voldtatt og drept de to venninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand.

Første permisjon

Kristiansen ble utpekt som hovedmannen bak hendelsen, og ble dømt til lovens strengeste straff, forvaring i 21 år med en minstetid på ti år. Jan Helge Andersen ble dømt til fengsel i 19 år.

Nå har det gått 14 år, og Viggo Kristiansen har hatt sin første permisjon fra Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Permisjonen hadde han lørdag 2. august i fem timer fra klokken 14.30, med krav om å oppholde seg i Sandvika.

Permisjon betyr at han kan forlate fengselet uten vakter. Det er vanlig at det skjer med følge av en venn eller nær familie.

De etterlatte reagerer

Mor til en av jentene Ada Sofie Austegard sier til NRK at de håpet at det skulle ta lengre tid før de fikk permisjon.

Les også

Kristiansen anmelder med-skyldig for falsk anklage

— Vi har ventet på at han skulle få permisjon. Vi har visst det, men så lenge han har en forvaringsdom hadde vi håpt at det skulle ta lengre tid. Det var forferdelig tøft å få beskjed om det, sier Austegard.Kristiansen kunne etter reglene ha fått sin første permisjon etter drøyt 7 år, men det gikk altså dobbelt så lang tid før han fikk ja.

— Kriminalomsorgen har stor forståelse for at pårørende og fornærmede i saker som gjelder forvaring opplever dette som vanskelig. Vi prøver å ivareta disse ved å sende ut varsel om tid og sted for permisjon, sier fungerende regiondirektør Stig Storvik i Kriminalomsorgen region øst til NRK.Han understreker at han ikke kan kommentere enkeltsaker, og uttaler seg generelt.

Fare for gjentakelse

For at en forvaringsdømt skal få permisjon og etter hvert prøveløslates, kreves det redusert gjentakelsesfare i forhold til den faren som ble definert i dommen.

Les også

Politiet har henlagt anmeldelse av Jan Helge Andersen

— Han har jo fått lovens strengeste straff. Jeg skulle ønske at det var livslang straff for en slik kriminell handling. Men det er det ikke i Norge, og vi må forholde oss til det. Jeg synes det er en belastning å vite at han skal ut, med tanke på det som kom fra i rettssaken i forhold til fare for gjentakelse, sier Austegard og legger til:- Jeg er redd for at noen andre skal få den samme skjebnen som Stine og Lena.

Publisert: