OSLO: Erling Havnå er i Høyesterett dømt til 16 års fengsel for NOKAS-ranet.

Straffen er dermed skjerpet med to år fra lagmannsretten. Påstanden i Høyesterett var på 18 års fengsel.

Alf Henrik Christensen fikk elleve års fengsel for NOKAS-ranet i Høyesterett. Straffen er tre år lenger enn dommen i lagmannsretten.

- Erling Mathias Havnå (49): Fra Arendal. Fikk14 års fengsel i Gulating lagmannsrett (samledom for både NOKAS-ranet og ranet av Postens brevsenter i Oslo i oktober 2003). Havnå har tilstått å ha vært en av aktørene på Domkirkeplassen, og at det var han som forsøkte å slå inn glassveggen til NOKAS-lokalene med slegge uten å lykkes.

— Alf Henrik Christensen (45): Fra Arendal. Fikk åtte års fengsel i Gulating lagmannsrett. Påstand i Høyesterett: 13 års fengsel. Også Alf Henrik Christensen (44) fikk fem års kortere straff enn dommen i Stavanger tingrett i fjor. Lagretten mente en straff på åtte års fengsel er passende for hans tildelte rolle som sjåfør under ranet.

Christensen har konsekvent nektet for å ha deltatt i ranet. Under NOKAS-saken ble det bekreftet at Alf Henrik Christensen og Erling Havnå reiste sammen fra Arendal til Stavanger dagen før ranet. Christensen har forklart at de to skilte lag, og at han overnattet i bilen før han ransmorgenen kjørte til en skraphandler for å kjøpe noen rør som skulle fraktes til Haugesund. Retten fant han likevel skyldig.

Snart to år gammel

Fredagens kjennelse i Høyesterett kom 815 dager etter ranet 5. april 2004, og nesten to år etter at saken startet i Stavanger tingrett. I tingrettssaken, som pågikk i 61 dager, var det bare David Toska og Johnny Thendrup som tilsto sin rolle. Alle de 13 tiltalte ble 10. mars 2006 dømt til strenge straffer.

Ankesaken i lagmannsretten pågikk i 71 dager, og ble dramatisk med nye tilståelser, slåsskamp og en oppsiktsvekkende tilsidesettelse av en av dommene. Da juryen svarte nei på skyldspørsmålet for Thomas Thendrup, grep fagdommerne inn og satte frifinnelsen til side. De mente Thendrup «utvilsomt var skyldig».

Fortsatt på rømmen

I august må derfor Thomas Thendrup møte i en ny rettssak i Stavanger, der det er ventet at også flere av de dømte kommer til å vitne.

Etterforskningen i saken er heller ikke avsluttet. 51 millioner kroner av ransutbyttet er fortsatt på avveie, og en person, Jusuf Hani, er på rømmen og er fremdeles siktet i saken.

Slik ble resten av dommene: Høyesterett skjerper fengselsstraffen for Kjell Alrich Schumann (41) som var fengsel i 13 år, og ilegger ham istedet 16 års forvaring for NOKAS-ranet, med en minstetid på ti år. Schumann er den som utførte drapet på politimann Arne Sigve Klungland under ranet.

David Toska (31) fikk også strengere straff. Påstanden i Høyesterett var på 14 år i fengsel. Høyesterett forkaster anken til aktoratet over fengselsstraffen, og dømmer ham til 18 års fengsel for NOKAS-ranet.

Thomas Oscar Ingebrigtsen (28) er dømt til fire års fengsel for NOKAS-ranet i Høyesterett. Tre år og seks måneder gjøres betinget.Dommen er i samsvar med påstanden. Dommen har en prøvetid på to år. I Gulating lagmannsrett ble Ingebrigtsen dømt til tre års fengsel.

Høyesterett ga ikke Metkel Betew (28) medhold i anken over forvaringsstraffen på 12 år etter NOKAS-ranet og dømmer ham til istedetfor til 16 års forvaring. Høyesterett mente det var gode grunner for at Betew skulle dømmes til forvaring. Han er blant annet den eneste av de NOKAS-dømte som ikke har tilstått sin rolle.

Lars-Erik Andersen (32) er i Høyesterett dømt til ni års fengsel for NOKAS-ranet. Straffen er dermed skjerpet med ett år i forhold til dommen i Gulating lagmannsrett. I tingretten ble Andersen dømt til 15 års fengsel. Andersen var den første som tilsto ranet.

Høyesterett skjerpet straffen for Ikmet Kodzadziku (27) med to år til fengsel i 13 år for NOKAS-ranet. Straffen er likevel mildere enn hva Riksadvokaten la ned påstand om.Påstanden for Kodzadziku i Høyesterett var 16 års fengsel. I Gulating lagmannsrett ble han dømt til elleve års fengsel, vesentlig kortere enn den første rettsavgjørelsen fra Stavanger tingrett der 27-åringen ble dømt til 15 års fengsel.

Dan Pettersen (32) er i Høyesterett idømt elleve års fengsel for NOKAS-ranet. Høyesterett skjerper dermed straffen fra lagmannsretten, der Pettersen ble dømt til åtte års fengsel.

Ridvan Halimi (28) Høyesterett ga ham fire år lengre dom enn i Gulating, totalt 15 års fengsel.

Høyesterett la på to år og dømte Johnny Thendrup til 13 års fengsel for NOKAS-ranet i Stavanger.I Gulating lagmannsrett i februar ble Thendrup (42) dømt til elleve års fengsel. I Høyesterett la Riksadvokaten ned påstand om 14 års fengselsstraff, en påstand som var ett år lenger enn dommen fra Stavanger tingrett på 13 år.

William Pettersen (58) fikk en av dagens mildeste straffer Høyesterett: 4 års fengsel. Det var den sammme dommen som fra Gulating lagmannsrett, en dom som Pettersen anket uten resultat.

Fakta om NOKAS-ranet:

-Ranerne fikk med seg 57,4 millioner kroner.

— Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.

-13 personer ble tiltalt, 12 er funnet skyldige.

-Thomas Thendrup avventer ny behandling etter at juryen i Gulating lagmannsrett frikjente ham.

-25. juni startet saken mot en vekter som ga Toska informasjon om NOKAS.

-Høyesterett startet behandlingen av straffeutmålingsankene 18. juni og avsa endelig dom 29. juni