Stavanger/Risør — Erling fikk et år mer enn Kjell Alrich Schumann som drepte politimannen, og et år mindre enn Davis Toska. Det er et justismord at han også er dømt for ranet mot Postens brevsentral i Oslo. Men Nokas-ranet får han ta sin straff for, sier Kai Havnå til Fædrelandsvennen.

Erling Havnå ble dømt til 14 års fengsel, en reduksjon fra 17 år i tingretten.

— Han var hjemme på fremstilling i høst en gang, så jeg tror snart vi ser ham her igjen. For Solveig og meg som nærmer oss 80 år, blir det for langt å reise til Stavanger. Men vi snakkes et par ganger i uken på telefon, dog ikke om saken, sier Kai Havnå.

Han påstår han kan bevise at sønnen ikke var med på postranet i Oslo. De to holdt på med rørleggerarbeid på Erlings yngste søsters hus hele oktober, da ranet ble begått. Havnå ble imidlertid dømt for også dette ranet, blant annet fordi det ble funnet DNA-spor fra ham både på en slegge og en bag som var benyttet.

Kai Havnå forteller om en hel familie som er rammet. Særlig Erling Havnås barn på 13 og 18 år tar det hardt.

Vesentlig redusert.

Gulating lagmannsrett har redusert straffenivået vesentlig i NOKAS-saken. Aktoratet er misfornøyd, de domfelte og deres forsvarere er mer tilfredse med dommen.

Straffene er flere år lavere enn i Stavanger tingretts dom i mars i fjor, og enda mye lavere sammenlignet med aktoratets straffepåstander for de 12 tiltalte som er kjent skyldige i NOKAS-ranet den 5. april 2004. Hovedmannen David Toska har fått 15 års fengsel, fire år mindre enn ved dommen i Stavanger tingrett. Kjell Alrich Schumann, som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, er dømt til 13 års fengsel.

Alf Henrik Christensen, er dømt til åtte års fengsel, fem år mindre enn i tingretten.

Thomas Ingebrigtsen har fått fire års fengsel. Bare Metkel Betew er dømt til forvaring. Han har tidligere sonet dommer for to grove ran og ett ransforsøk.

Ridvan Halimi er dømt til elleve års fengsel. Han godtok dommen på stedet. Lars-Erik Andersen, som er dømt til åtte års fengsel, vedtok også dommen på stedet.

Statsadvokat Tor Christian Carlsen var tydelig misfornøyd både med det reduserte straffenivået og at David Toska, Kjell Alrich Schumann og Ridvan Halimi ikke fikk de forvaringsstraffer aktoratet mente var nødvendig for å verne samfunnet mot nye alvorlige lovbrudd.

Advokat John Christian Elden opplyser at han vurderer å anke på vegne av Erling Havnå. Ankegrunnlaget vil blant annet være anvendelsen av paragraf 60 a, som skjerper straffen for personer som deltar i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.