FOTBALL: — Mannen har hatt pedofilitiltale mot seg i Oslo, men er frikjent. Derfor skal ikke vi gå ut med pedofilianklager. Men det er underlig at en mann bruker falsk identitet for å trene smågutter, sier daglig leder Svein Tønnessen i Randesund IL til Fædrelandsvennen.

Mannen det er snakk om ble i vår frikjent for seksuelle overgrep mot en ni år gammel gutt. Han ble imidlertid dømt til å betale gutten 30.000 kroner i oppreisning.

8. juni mottok Svein Tønnessen i RIL e-post fra en 33 år gammel mann som sa han het Morten Hagen. Vedkommende spurte om å få være instruktør på RILs fotballskole, som startet mandag.

GJENKJENT.

Tønnessen takket ja til tilbudet, og 33-åringen ankom Sukkevann forrige mandag. Etter kort tid ble det rettet mistanke mot mannen.

— Han var grusomt interessert og kunne mye om en del aspekter innen fotball. Andre ting var han imidlertid helt blank på, forklarer Tønnessen.

Mannen ble sjekket ut, og det viste seg at vedkommende var identisk med en mann som i vinter ble dømt til to år og to måneders fengsel i Oslo tingrett for seksuelt overgrep mot en ni år gammel gutt i Furuset bad. 24. april ble han frikjent av lagmannsretten. Mannen er imidlertid dømt for å ha hengt opp lapper der han navngir offeret og beskylder barnet for å lyve om overgrepet i nabolaget der barnet bor. Fra før er han også dømt for trakassering av en familie som nektet ham kontakt med deres barn.

— Det hele er litt ekkelt, innrømmer Svein Tønnessen.

Svein Holden var aktor da saken var oppe i lagmannsretten. Han ba da om forvaring av 33-åringen.

— Det lå i min påstand at jeg mener han er skyldig, og at det er fare for at han gjentar det jeg mener han har gjort. Etter det jeg er kjent med, har han vist ekstraordinær vilje til å komme i kontakt med unge gutter, sier Holden til Fædrelandsvennen.

— Bør idrettsledere og foreldre til barn i Kristiansand frykte denne mannen?

— Jeg må forholde meg til at mannen er frikjent. Men jeg mener det er bekymringsfullt at han nå reiser kysten rundt og forsøker å få innpass i ulike fotballag, sier Holden, som karakteriserer mannen som en meget spesiell fyr.

Politiet varslet

  • Det er verd å merke seg at mens juryen frifant mannen, så valgte fagdommerne å dømme ham til å betale 30.000 kroner i oppreisning til gutten, sier Holden.

Nå er 33-åringen, som har utgitt seg for å være talentutvikler i Lillestrøm og Stabæk, samt ansatt i Vestfold fotballkrets, altså i Kristiansand.

— Da vi fant ut hvem mannen var, ga vi beskjed til ham om at det heftet for mye usikkerhet rundt hans identitet og bakgrunn, og at vi derfor ikke kunne ha han som instruktør, sier Svein Tønnessen.

Han sendte så e-post ut til en rekke andre klubbledere i regionen med advarsel og bilde av mannen. Politiet er også varslet.

Både tirsdag og i går dukket 33-åringen opp på Gimletrolls bane, Presteheia.

— Han sa han holdt på å skrive oppgave for Norges Fotballforbund. Jeg ringte politiet, men de hadde ikke kapasitet til å se på saken. Inntil videre kan ikke vi gjøre annet enn å informere samtlige av klubbens ledere og trenere. Mannen har jo ikke gjort noe annet enn å stå og observere så langt, sier daglig leder i Gimletroll, Steinar Pettersen.