— Det sies mange fine ord om barns innflytelse i egen hverdag, men når det kommer til stykket tas vi ikke på alvor, sier Viktor Larsen (15) i Barne- og ungdomsrådet (BU) i Mandal.

Onsdag ble det holdt en storstilt konferanse i byen med deltakere fra Sørlandet og spesielt Troms der man har kommet særlig langt i å involvere barn og unge i det politiske arbeidet.

— Vi opplever en formidabel forskjell fra da vi begynte arbeidet i 2008 og til i dag, sier Eivind Pedersen, seniorrådgiver hos fylkesmannen i Troms.

Sjumilssteget

Viktor Larsen i Barne- og ungdomsrådet i Mandal og prosjektleder Guro Wendelbo i Sjumilssteget slår fast at lokalpolitikerne har lang vei å gå i å ta de unge på alvor i de kommunale sakene. Foto: Jarle R. Martinsen

Han var med på å klekke ut prosjektet Sjumilssteget. Det handler om å ta i bruk FNs barnekonvensjon i kommuneplanene. Barnekonvensjonen ble en del av norsk lov i 2003, men har i årene etter knapt vært i praktisk bruk.Barnekonvensjonen sier mye om hvordan barn skal lyttes til. Og Sjumilssteget handler om å lage verktøy i kommunene, fylkeskommunen og staten slik at barna blir hørt.

Mandal har kommet langt. Allerede i 2004 ble barnekonvensjonen implementert i kommuneplanen. Et resultat var at BU ble etablert. De fikk blant annet rett til å tale i bystyret.

Lo av de unge

Rådgiver Janicke Sæther Olsen fra Barneombudet mente voksne ikke ville funnet seg i alt barna må lide for, som dårlig inneklima. Foto: Jarle R. Martinsen

— I starten opplevde vi at politikerne nærmest lo av det de sa. Eller snakket med sidemannen mens barna talte, sier Guro Wendelbo som den gang var prosjektleder for BU.Nå sier hun at det er blitt mye bedre, men det er langt igjen likevel. Det bekrefter Viktor Larsen.

— Jeg opplever at vi selv må spørre om å få si vår mening i ulike saker. Det siste var kjøreregler for bystyret, sier han.

Under konferansen viste han vedtaket fra BU om akkurat dette, som handler om at politikerne må ta mer hensyn til hverandre.

Læreprosess

Ordfører Tore Askildsen sier at Mandal kommune fortsatt er i en læreprosess.

— Det tar tid, det handler om å endre en kultur slik at barn og unge høres på og at det som sies blir tatt på alvor, sier han.

Askildsen minner likevel om at selv om BU ikke får sine meninger gjennom, betyr det ikke at de ikke blir lyttet til.

Har meninger

Wendelbo har siden i høst vært involvert i Sjumilsprosjektet på fulltid gjennom fylkesmannen i Vest-Agder. Etter nyttår skal hun dra fra kommune til kommune i Vest-Agder for å hjelpe til med at denne gruppa blir en mye viktigere høringsinstans i alle saker.

— Da snakker vi ikke bare om det skal bygges en lekeplass, men også om for eksempel en reguleringsplan. Dersom man opplyser og snakker med barna om ulike saker, har de faktisk meninger om det aller meste. Det er verdt å lytte til, sier hun.

Kommunereform

Under konferansen i Buen gjorde nok leder for Skjervøy ungdomsråd i Troms, Victora F. Mathiassen, stort inntrykk på deltakerne. Hun fortalte hvordan de har kjempet hardt for å bli tatt på alvor.

— For eksempel var det ingen som spurte oss om vår mening om kommunereformen, sa hun.

Etter at media grep saken, la fylkesmannen seg flat. Og nå må embetet få med deres røst: Nemlig at Skjervøy ikke bør slå seg sammen med noen nabokommuner.