KRISTIANSAND: — Tidligere var besøksvenn-ordningen mest for gamle. Nå merker vi at stadig flere unge ønsker noen timer med en besøksvenn, forteller Inger Terese Væting, rådgiver i Røde Kors Vest-Agder.

Hun har jobbet i Røde Kors i sju år, og har merket en tydelig økning i unge ensomme på den tiden. Væting og Røde Kors lokalt anslår at mellom 50 og 60 prosent av dem som trenger besøksvenn nå er mellom 25 og 40 år gamle.Også frivillige som melder seg til tjeneste, forteller ofte at de er ensomme og at de derfor ønsker å engasjere seg i frivillig arbeid.

— Dette er gjerne ressurspersoner, men de har kanskje nettopp flyttet hit, og synes det er vanskelig å få nettverk. Vi møter ensomme i alle kategorier: folk med familie, single, utlendinger eller mennesker med psykiske problemer. Ensomhet har ingen alder. Det finnes ensomme mennesker i hele samfunnet, sier Væting.

Sosiale på nett

Hun tror kontrasten kan være stor mellom bildet personer sender ut når de er på sosiale medier, og hvordan de har det egentlig.

— Noen av de unge vi er i kontakt med, har gjerne flere hundre venner på Facebook, men de har ingen nære venner og sitter hjemme alene. De har kanskje heller ikke fysisk kontakt med Facebook-vennene sine, sier Væting.

Sammen med Janne Sofie Svendsbø og Malin Wickman koordinerer hun mye av det frivillige arbeidet i Vest-Agder Røde Kors. Svendsbø tror datamaskinene har gjort oss mindre sosiale.— Mange, spesielt unge, sitter mye foran dataen. Jeg er helt sikker på at det har mye å si for det sosiale livet, sier Svendsbø.

— I forhold til Facebook, er det lett å føle seg ensom når en ser alle bildene andre poster. En rekker knapt å leve, for man må hele tiden fortelle hvor bra en har det. Har folk det virkelig så bra, tenker jeg. Jeg tror ikke det bildet alltid stemmer med virkeligheten, sier Wickman.

Større kontraster

Wickman tror kontrasten er i ferd med å øke mellom de som har stort nettverk og aktiv hverdag, og de som faller helt utenfor.

— Mange mennesker er veldig opptatt i hverdagen. De har jobb, barn, og mange aktiviteter. Det er ikke så lett å gå på besøk til de som har det slik, for de er så travle. Dermed blir terskelen høyere for å ringe på, og de som ikke har et slikt liv, føler seg enda mer ensomme. Forskjellene øker mellom de som er med på alt og de som faller utenfor, sier Wickman.- Og vi stikker aldri innom noen lenger?

— Nei, det gjør vi jo ikke! Hvis det ringer på døra, er det som regel folk som skal selge VG eller Dagbladet. Jeg vet ikke hvorfor vi har sluttet med det, sier Svendsbø.

— Er ensomhet blant unge tabubelagt?

— Ja, det er det. Ensomhet er et signal på at man ikke har lykkes i samfunnet vi lever i. Kravene til et vellykket liv innebærer at vi skal være sosiale og ha mange venner, sier Væting.

Hun mener frivillig sektor kan være en redning for de som føler seg ensomme.

— Jeg tror organisasjonslivet er svaret på mye. Om man velger Røde Kors eller en annen organisasjon, er ikke så viktig. Poenget er å få et miljø utenom skole og jobb, mener Væting.