VENNESLA: — Det bor 130.000 mennesker i Kristiansand-regionen. Ingen andre så tett befolkede områder i Norge hindres og deles av ei fylkesgrense, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland, og legger til:

— Det har vært altfor stort fokus på de åtte kommunene i øst som er mot. Vi var altså 22 kommuner på Agder som var for ett Agder i sin tid. Fylkesbytte handler om én stor regions mulighet til å utvikle seg fornuftig, ikke om noe annet.

Stormønstring

Onsdag kveld samlet Greibesland og 25 andre Sp- og Ap-politikere seg fra de sju Knutepunkt-kommunen, pluss Evje og Hornnes, seg i Herredshuset i Vennesla. Kravet er unisont.:

Kommunene i Kristiansand-regionen vil ha full integrering og fullt samarbeid. Derfor må Iveland, Lillesand, Birkenes og Evje og Hornnes få ja til å bytte fylke.

- Hemsko

— Fylkesgrensa er en hemsko når vi samarbeider om areal- og transportutvikling og andre ting. Den hindrer næringsutvikling og utvikling i regionen, som er ett felles bo- og arbeidsmarked, sa Aps Jan Oddvar Skisland, som håper den rødgrønne mobiliseringen i Vennesla kan bli det som tipper saken i den retning han ønsker.

Lillesand, Iveland og Birkenes fra Aust-Agder er med i Knutepunkt Sørlandet sammen med Kristiansand, Vennesla, Søgne og Songdalen fra Vest-Agder. Evje og Hornnes er foreløpig ikke med.

Krever møte

— Vi krever nå et møte med den rødgrønne fraksjonen i kommunalkomiteen på Stortinget. Denne saken handler ikke om å være mot noen i Aust-Agder. Den handler om at én kraftig voksende region på 130.000 innbyggere ikke skal være delt lenger. Dette aspektet, som jo er det sentrale, har vært altfor lite fremme, sier Berit Kittesen, som er Aps varaordfører i Vennesla.

- To av alt

— Se på næringsområdene i Lillesand/Kristiansand. To planer, to fylker, to fylkesmenn. I nesten alt samarbeid må vi svare til to fylker. I Iveland er vi opptatt av videregående skole og samarbeid med Vennesla. Vi har for eksempel felles barnevern, men må svare til to fylkesmenn. Vi får ikke lov å bli den regionen vi kan bli, sa Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland.

Kittelsen tror den rødgrønne, lokale offensiven vil få konsekvenser i Oslo. Ingen ville onsdag kveld snakke om at Aps mektige partisekretær har sagt butt nei til fylkesbytte, og at det kanskje ser mørkt ut.

— Dette avgjøres av hele regjeringen, og av fraksjonene i Stortinget, sa Kittelsen.

De lokale rødgrønne mener regjeringen vanskelig kan si nei når en av Norges største byregioner sier de må ha vekk fylkesgrensen som deler regionen for å komme videre med godt samarbeid.

Her er uttalelsen:

"På Agder har det lenge vært en diskusjon om å slå sammen Agder-fylkene. Denne prosessen har nå strandet.

Våre kommuner utgjør en naturlig sterkt voksende bo- arbeids og service-region, som deles unaturlig av ei fylkesgrense. Denne oppleves i mange tilfeller som en barriere for videre samarbeid og utvikling. På grunn av et sterkt ønske og et godt samarbeid, har vi blant annet utarbeidet felles areal og transportplan (ATP), regionplaner, faglige nettverk og politiske møteplasser. Dette kan lettere videreutvikles innenfor samme fylke.

Positive vedtak i alle regionens kommuner signaliserer et tydelig ønske om et sterkere samarbeid uten en begrensende fylkesgrense. Vi ber om at våre representanter får et møte med den rødgrønne storfraksjonen i kommunalkomiteen for å målbære og utdype våre argumenter.

Vennesla AP Berit Kittelsen, Bjørn Robstad

Iveland Ap Sig Tove Aasen, Kari Bergskås

Iveland Sp Gro Anita Mykjåland, Ole Magne Omdal

Vennesla Sp Eivind Drivenes

Lillesand Sp Kristen Steindal, Oddbjørn Kylland

Lillesand Ap Gro Bråten, Leif Vagle

Songdalen Ap Jan E.Hedenstad, Jan Egil Tønnesland, Else Turid Nilsen

Songdalen Sp Kjetil Aasen, Johnny Greibesland

Søgne Sp Bjarne Bentsen Lian

Evje-og Hornnes Sp Lars Reidar Vasland

Birkenes Sp Jens Risvand, Alfred S. Kylland

Birkenes Ap Anders Kristiansen,Frank Robert Hanssen, Terje Ohrvik, Ellen Heggland

Kristiansand Ap Jan Oddvar Skisland, Mette Gundersen"