KRISTIANSAND: — Min erfaring er at folk frykter det de ikke kjenner. Når noe blir kjent, forsvinner frykten. Når du blir kjent med innvandrere, trer de fram som de enkeltmenneskene de er, med sine historier, erfaringer og sine ressurser, sier biskop Stein Reinertsen.

Fædrelandsvennen hadde torsdag to oppslag om islam. Det ene var nyheten om at Ahmadiyya-muslimene ønsker å bygge moské med minarét, et tradisjonelt sylinderformet tårn, i Kristiansand.

— Den skal se ut som en moské, med minaret og kuppel. Muslimer som kommer på besøk skal kunne se at det er en moské, sa imam Ahmadiyya Muslim Jamat i Kristiansand om den nye, ønskede moskéen.

Den andre saken var om islam-seminar i Vennesla, hvor to markerte kristenledere, via Folkeakademiet, har invitert til seminar om farene ved islams økende makt i Europa. Foredragsholder Hallgrim Berg skal til flere kristne miljøer på Sørlandet og snakke de kommende dagene.

- Minarét er greit

— Muslimene må få lov til å bygge moské her i Norge, slik jeg mener at kristne også må få lov til å bygge kirker i muslimske land. Det er en menneskerett, sier biskopen kontant.

- Også med minarét?

— Ja, selvfølgelig. De må få lov å bygge sine moskeer i et land med religionsfrihet.

- Bønnerop, er det greit?

— Slikt må reguleres av politikerne etter støyregler og bygningslov, på samme måte som med kirkeklokker. Det er vel ikke naturlig med verken bønnerop eller klokkeklang om nettene, men prinsipielt er ikke bønnerop noe negativt, sier biskop Stein Reinertsen.

En hovedsak

Den nye biskopen har gjort innvandring og flyktningarbeid til en av sine hovedsaker. Han er sterkt engasjert, og mener Norge som et av verdens rikeste land må være ekstra åpent og nestekjærlig.

— Jeg opplever lite fremmedfrykt i de miljøene hvor mennesker tar kontakt med innvandrere og snakker med dem. Her tror jeg ikke det er så stor forskjell mellom kristne og andremiljøer. Det er mange myter ute og går. Innvandringen er en stor utfordring for Norge som samfunn og for kirken. Som samfunn skal vi inkludere. Flyktninger har alltid vært i verden. Vår jobb er å ønske dem velkommen og la dem føle seg velkommen, sier Reinertsen.

Han mener kirken har et dobbelt inkluderingsansvar, og viser til at omlag halvparten av innvandrerne som kommer til Norge, er kristne.

- Bekjempe frykten

— Når du lytter til dem, trer de fram som mennesker med sine historier. Mange har opplevd mye vanskelig. Det er derfor de er flyktninger.

- Men muslimfrykten er reell hos mange?

— Jeg har ikke en generell frykt for muslimene som kommer til oss. Selvsagt finnes det ytterliggående grupper innenfor islam som vi bør ta avstand fra og være mot, men slike grupper er det også innenfor vår egen religion og kulturkrets. Mennesker er mennesker, og vårt kall er å inkludere, elske og hjelpe, sier Reinertsen.

- Er fremmedfrykt ukristelig?

— Jeg vil ikke bruke slike sterke ord, men vil heller si at alle mennesker må bekjempe sin egen frykt. Frykten hindrer oss i å skape fellesskap og gå fremover.