VENNESLA: — Folkeakademiet står for tverrkulturell forståelse. Vi ønsker mangfold, integrering og inkludering. Vi tar avstand fra muslimfrykt. Jeg vil ikke stoppe arrangementet i Vennesla, vi skal ha takhøyde, men jeg liker det ikke, sier generalsekretær i Folkeakademiet i Norge, Pål H. Djuve til Fædrelandsvennen.

Han mener Folkeakademiet i Vennesla heller burde invitert til en bredere debatt om islam og hatt deltakere med ulike syn til stede.

Eurabia

Det er tidligere Høyrepolitiker, Hallgrim Berg som kommer til Kulturhuset onsdag kveld, invitert av Vennesla folkeakademi med leder Kåre Djupesland og nestleder Roald Einstabland i spissen. Berg har skrevet boken "Demokrati eller islamisme" og "Amerikabrevet: Europa i fare".

På sistnevnte bok står det på baksiden: "«Islam er på fremmarsj. Målet til det militante og imperialistiske islam er verdensherredømme. Den første etappen er å presse Europa til å bli et Eurabia»

I kulturhuset skal Berg kåsere over samme tema. Berg har brukt mye skriftlig materiale fra Fjordman i sine bøker. Fjordman var som kjent en viktig inspirasjonskilde for drapsmannen på Utøya. Hallgrim Berg mener det er noe i Eurabia-ideologien om en muslimsk overtakelse av Europa.

— Jeg opplever Berg som faktaorientert og en meget dyktig og innsiktsfull politiker og forfatter. Folkeakademiet ønsker å stå for folkeopplysning. Dessuten er dette en litteraturkveld, og da er det ikke naturlig med debatt på den måten, sier lokallagsleder Djupesland til Fædrelandsvennen.

Djupesland, som også er nestleder i Agder Folkeakademi har hatt fremtredende verv for KrF i kommunepolitikken i flere tiår. Han har vært aktiv i menighetsliv og kulturliv i Vennesla i en mannsalder. Han har fått kulturprisen.

- For oss som er i landet . . .

ROALD EINSTABLAND: Mener islam er en utfordring, men at nordmenns passivitet mot islam er det største problemet. Foto: Anne Smith Lorentz

Nestleder Roald Einstabland har vært leder i Vennesla menighet i en årrekke. Han sier:— Jeg har hørt Berg før. Det er klart at for oss som er i landet, er dette med islams inntog en utfordring. Jeg frykter hvordan det kan utvikle seg. Den store trusselen er vel egentlig vår passivitet, og at vi ikke går mot det de står for, sier Einstabland.

— Vi ser ungdom som reiser til Midtøsten for å kjempe på islamistenes side. Flere av disse ytterliggående organisasjonene burde vært forbudt i Norge. Hallgrim Berg har skrevet en god bok, og det er viktig at hans kunnskap når ut, sier Djupesland.

Han ser ikke noe behov for å endre på arrangementet, og han er ikke enig i kritikken fra sentral hold i Folkeakademiet.

Generalsekretær Djuve sier dette:

— Vi skal ha takhøyde, men når Vennesla Folkeakademi ikke har invitert til balanse, håper jeg folk møter opp og stiller spørsmål og skaper debatt selv, sier Djuve, som er kjent med Bergs synspunkter og kaller dem "langt fra det Folkeakademiet ønsker å stå for".