MINNES: En blomsterhilsen og et lys brenner til minne om den unge småbarnsmoren på kjøkkenet på asylmottaket. Foto: Torbjørn Witzøe

LYNGDAL: – Jeg tror ingen har fått sovet noe særlig i natt, og i dag har alle gått rundt og grått. Vi lever tett innpå hverandre, og hun (avdøde, red. anm.) var en virkelig god jente.

Ordene kommer fra en ung asylsøkergutt, som i likhet med avdøde er afghaner. På kjøkkenet der ungdommene er i ferd med å skrelle grønnsaker og forberede en felles middag, brenner et stearinlys til minne om henne som så brått ble revet bort fra dem.

– Virket glad

Mottaksleder Mirko Rados sier avdøde virket glad og tilsynelatende uten bekymringer da hun for få dager siden reiste midlertidig fra mottaket i Lyngdal.

TUNGT: Mottaksleder Mirko Rados sier både beboerne og de ansatte har det tøft etter at det ble klart at en av deres var blitt drept. Foto: Torbjørn Witzøe

– Hun hadde fått permisjon for å besøke et nært familiemedlem av seg som er bosatt et annet sted i landet. Det har hun også gjort en gang tidligere, og overholdt da alle avtaler som lå til grunn for permisjonen som ble innvilget, sier Mirko Rados.Han understreker at de alltid sjekker nøye hvor de mindreårige skal reise, og forsikrer seg så godt som overhodet mulig at de blir godt mottatt der.

Toåringen et midtpunkt

Det bor for øyeblikket rundt 30 ungdommer ved asylmottaket i Lyngdal. Mottaket var, da det ble etablert i 1999, et av de første i Norge som var utelukkende for enslige mindreårige.

– Mange av ungdommene her har ikke så mange andre nære venner enn hverandre og oss ansatte, så dette preger oss alle sterkt. Avdødes toårige jente var det eneste småbarnet her, så hun ble jo et midtpunkt som alle koste og tøyset med, sier Mirko Rados.

Trist beskjed

Onsdag fikk han telefon fra politiet om at en av deres ungdommer var død og trolig drept, og at hennes to år gamle datter var savnet. Han samlet da alle beboerne på mottaket, og overbrakte det triste budskapet.

– Jeg har arbeidet ved asylmottak i snart 20 år, men aldri tidligere opplevd noe liknende. Dette er bare så umåtelig trist, sier Mirko Rados.

Kjente ikke barnefaren

17-åringen kom sammen med sin datter alene til asylmottaket i Lyngdal for halvannen måned siden. Mottaksledelsen har ikke opplysninger om at barnefaren som torsdag ble etterlyst av politiet, har besøkt henne her.

MINNES: En blomsterhilsen og et lys brenner til minne om den unge småbarnsmoren på kjøkkenet på asylmottaket. Foto: Torbjørn Witzøe

– Det er ansatte på vakt ved mottaket 24 timer i døgnet, og jeg tror også vi ville ha oppdaget det dersom barnefaren hadde vært her. Ungdommene bor tett, og flere ville nok også ha visst det dersom hun hadde hatt besøk, sier Mirko Rados.

Flest gutter

Rundt en tredjedel av de mindreårige asylsøkerne ved mottaket kommer fra Afghanistan. Mottaket har opptil 35 plasser og rundt 20 ansatte. For øyeblikket bor det ca 10 jenter og 20 gutter her fordelt på ni leiligheter. De fleste av asylsøkerne har egne rom.

Mirko Rados sier at mange av ungdommene har en tung bør å bære på, og usikkerheten om de får bli i landet er vanskelig for dem. Sett i lys av dette synes han de klarer seg svært godt.