FØLGER MED: Lars Folkvord har hyret Stein Ivar Ludvigsen (t.v.) og Jordan Burneika til å forflytte sin nyervervede talerstol fra NMS Gjenbruk til hans egen garasje. Foto: Torstein en

KRISTIANSAND: — Jeg så reportasjen i Fædrelandsvennen og tenkte "Herlig land, med den kan jeg leve ut drømmene mine".

Da Lars Folkvord leste om Nærts utflukt til prekestolen nylig, var han rask på labben. For 600 kroner sikret han seg den omtalte

talerstolen som stod til salgs hos NMS Gjenbruk i Kristiansand.

Lydeffekter

Selv med gode bud fra etternølere, er det ikke tale om å selge røverkjøpet videre. Natten etter at handelen var sikret, kvernet ideene i et fornøyd hode.

— Jeg vil installere lydeffekter som applaus og positive tilrop. Men også buing, begge deler hører med når man står på en talerstol. Sakral musikk til sarte temaer, og marsjmusikk på vei opp til stolen hadde også vært fint.

Og kanskje er det nettopp du som blir heiet eller buet på, for Folkvord vil oppdra oss i den verbale kunsten. Etter 40 år som lærer og ivrig selskapstaler, har han erfaring i å stå foran publikum. Logopeder og ymse andre relevante rollefigurer har han også på vennelisten, noe som kan komme godt med.

— Jeg vil lære folk å bli gode talere i de større sammenhenger. I denne byen er det mange som trenger det, mener han, og legger til at kurset skal avsluttes med en ordentlig eksamen.

Rullende idé

Stolen kan for øvrig få flere liv. Inspirert av sildebilen og potetvogna, vurderer Folkvord nemlig et liv på hjul for nyinnkjøpet.

— Jeg kan ta den med på tilhenger og kjøre fra by til by. Slik vil den bli et slags speakers corner for dem som har noe på hjertet. "Nå kommer talerstolen", vil folk si.

Enn så lenge er den trygt forvart i en garasje i Vågsbygd. Her vil den nypensjonerte øve seg på en eventuell politisk karriere.

— Talerstolen rommer mye. Den har til og med plass til en suffløse, om det skulle være nødvendig, smiler den taletrengte, og vender tilbake til hodeskallen.