KREATIVITET UTEN GRENSER: Den første tanken stamkunde Silje Pedersen får når hun ser prekestolen, er hvor fin den ville være til barna. Med en duk over kan den bli til en hytte. Eller et dukketeater. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
SUVENIRSJAPPE: Marit Lauritsen viser frem bestselgeren under The Tall Ships Races i Kristiansand i 2010. ?Turistene kom i hopetall for å kjøpe brukte kristiansandsplatter. Spesielt russere, forteller hun. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
RUVER: Talerstolen gjør mye ut av seg, også vektmessig. ?Det må nok mange sterke menn til for å flytte denne, tror Marit Lauritsen. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
IKKE TALETRENGTE Marit Lauritsen (t.v.) og Kari Korsvik Johannessen har selv hørt prekener bli holdt fra denne stolen. Selv har de ikke behov for å bruke den til det den var ment for, men prøve den kan de alltids. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

KRISTIANSAND: — Det kommer ikke på tale!

Klar tale fra de frivillige damene ved NMS Gjenbruk i Kristiansand. Vi har tatt turen til prekestolen for å lodde stemningen rundt det noe spesielle tilbudet.

— Med denne kan man lage sitt eget "speakers corner", foreslår Marit Lauritsen, som synes 600 kroner er "gi-bort-pris" for den utskjærte, blytunge.

— Noen har sagt det kunne blitt en flott bardisk også, responderer Kari Korsvik Johannessen.

Ukjent historie

De frivillige damene ved NMS Gjenbruk i Kristiansand lot seg overraske da de kom på jobb og så hva de skulle selge.

— Vi har hatt mye rart til salgs her, men aldri en talerstol. Jeg trodde først lappen var satt feil på, sier Lauritsen, og forteller at den ikke står i uvante omgivelser.

I 20-30 år har talerstolen vært i Det Norske Misjonsselskaps lokaler, hvor vi befinner oss akkurat nå, forteller damene.

De har begge hørt prekener fra nettopp denne. Men hvor stammer den fra?

— Jeg har hørt rykter om at den stod i en bank en gang i tiden. Antageligvis Privatbanken hvor McDonald´s er nå, men jeg er ikke sikker, undrer Lauritsen seg.

Elleville

Mens det før var om å gjøre å dekke den til, slik at ingen skulle tro den var til salgs, er målet nå å gjøre den synlig. En av dem som ser, er stamkunde Silje Pedersen. En kreativ dame, skjønner vi fort.

— Denne kunne vært morsom som hytte til barna. Jeg ville malt den i alle regnbuens farger og brukt stoff som tak. Barna ville blitt elleville, sier Pedersen, som pusser opp gamle møbler på hobbybasis.

Nettopp dette stopper også handelen; mangel på ledig plass i hjemmet. Pedersen slutter ikke å fantasere av den grunn.

— Legger du den ned, får ungene en tunell. Eller man kan bruke veggene som brystpanel til et lite rom. Det er mange muligheter.

En mulighet, om du vet hvor talerstolen stod i sin pure ungdom, er å maile oss. Og er du taletrengt så ring oss. Nært er på talefot med alle.