Jørgen Solbakk tok søndag bilde av det som med stor sikkerhet er ulven på Hovet på Nomeland i Valle kommune. Foto: Jørgen Solbakk

— For min del betyr nærværet av ulv to ting. For det første har jeg gps (Global Positioning System) på en del av sauene. Jeg følger ekstra nøye med der for å se om dyra beveger seg mer enn normalt. Det vil i så fall tyde på at

det kan være noe unormalt som skremmer dem. Dernest er det fysisk tilsyn. Vanligvis har jeg tilsyn med dem en gang i uka, men etter at bildet ble tatt, har jeg hatt ekstra turer ut de siste dagene, forteller Stein Straume i Valle, som sammen med kona Hilde Marie Straume har satset godt over fem millioner kroner på et fjøs med plass til rundt 400 sau. I år har de sendt 300 dyr til fjells. Planen er etter hvert å sende rundt 1200 sau på heia hver vår.

Beredskap

Rundt ti prosent av all sau i Agder befinner seg i Valle. Det vil si rundt 10.000 dyr. Fordi snøen har ligget lenge i fjellet i år, er dyrene først sendt ut på beite de siste ukene.

Erling Brekkemoen som er rovviltansvarlig i Aust-Agder Bondelag har hatt kontakt med sauebøndene i Valle.— Valle er jo midt i kjerneområde for sau. Bøndene der har alarmert hverandre og setter i gang forebyggende tiltak, sier han.

Streifdyr

Jon-Erling Skåtan

Rovviltansvarlig Jon-Erling Skåtan i Statens naturoppsyn slår fast at det per nå minst er en ulv i Telemark og minst en i Agder.— Vi har dokumentert en ulv ved hjelp av dna-prøver, som var den som ble felt i Åseral. Men før dette var et dyr observert i Lindesnes. Av ulike grunner tror vi dette var et annet dyr enn det som ble felt i Åseral, forteller Skåtan.

— Så er det denne opp i Valle. Det er det vi har av faste holdepunkter på Agder i sommer, sier han og ber samtidig folk om å varsle Statens Naturoppsyn hvis de finner håndfaste spor etter ulv.

Skremmende

Stein Straume i Valle opplever situasjonen som skremmende.

— En ulv i Valle er skremmende for oss, helt klart. For oss som driver i denne næringen kan det få katastrofale følger. Utviklingen tilsier mer og mer av alle typer rovdyr. Og det går ut over sauen. Min far drev med sau for 15 år siden. Han sa selv at de aldri har hatt noe tap. Kanskje en og annen ørn. Nå er det relativt store tap. Spesielt til gaupe. Noe kan også være til ulv, selv om det kan være streifdyr. Men for oss er det en negativ utvikling, der det kan få store konsekvenser hvis en ulv kommer inn i en flokk, sier Straume.

— Opplever du trusselen som reel nå?

— Hvis det er ulv, så kan den være langt vekke nå, eller innen vi eventuelt finner skadete dyr og kadaver. Men så langt har jeg ikke funnet tegn til noe i mine flokker. Men vi holder øyene opp og har ekstra kontakt med kollegene i Valle, sier han.

Sjekker dyra

Sauebøndene Tom Landås og Trygve Steine fra Grimstad har begge sine dyr på beite i Valle.

— Vi har speidere ute for å sjekke og jeg skal selv opp til helga. Men vi har ikke merket noe ennå, bank i bordet. Bekymringen vår er selvsagt også hva som kan ha skjedd, og som vi eventuelt ikke har oppdaget ennå. Vi er veldig bekymret. Det er ikke gildt når det går ulv rundt midt i bygda, sier Tom Landås, som anslår at det i tillegg til ekstra mannskap er et kontaktnett på 10-15 personer som nå varsler hvis de ser noe.

Kari Bjørgum har 120 dyr ute på sommerbeite.— Hvis dette er ulv, så kan det være katastrofalt. Hvis det går ulv like rundt dørene våre, så er det vanvittig. Men jeg har problemer med å tro at det kan være ulv. I fjor var det noe som mente det var ulv her, men så var det altså en hund. Jeg håper i beste fall at det er samme hunden, sier Bjørgum.

- Hensiktsløst å jakte ulven nå

Erling Brekkemoen i Bondelaget mener det var hensiktsløst å sette i gang jakt i Valle.

— Det er ikke meldt om skade. Det er vanskelig å sette i gang jakt på grunn av et bilde. Hvor skulle vi lete hen? spør han.

— Da var det bedre å roe ned og avvente nye, gode observasjoner, eller i verste fall husdyrskade. Da kan Fylkesmannen hive seg rundt, sier Brekkemoen.

Geir Håland Moe leder skadefellingslaget i Aust-Agder, som fram til midnatt søndag hadde tillatelse til å skyte en ulv i Vegårshei, Åmli, Froland, Birkenes,

Evje og Hornnes eller Bygland. Mandag vurderte Fylkesmannen bildene av ulven fra Valle, men valgte å avvente en forlengelse av fellingstillatelsen.

— Det var ingen indikasjoner på noe i nærheten. Vi fant heller ikke spor etter ulvene som hadde vært i Vegårdshei, sier Geir Håland Moe.