Tirsdag kopierte Ingvild Meinseth (t.h.) brorens bronsemedalje fra et internasjonalt mesterskap i sommer da hun ble nummer tre i Ungdoms-OL i Georgia. Foto: Arkiv: Nesvold, Jon Olav

— Vi har selvfølgelig begge to en fordel av å ha foreldre som har drevet med friidrett på høyt nivå. Vi har fått mye gratis gjennom gode sprintgener, sier Even Meinseth.

Norges nye sprinthåp, som i løpet av sommeren har smadret både den norske juniorrekorden på 200 meter (21,07) og vunnet bronsemedalje i U20-EM, må finne seg i stille å stille i favorittsjiktet på sprintøvelsene når NM starter i Haugesund fredag. Det samme ville lillesøster Ingvild gjort etter å ha løpt på 11,74 denne uka, Norges nest raskeste tid på 100 meter uansett alder i år, men 16-åringen kommer ikke hjem med bronsemedaljen sin fra Ungdoms-OL i Georgia før på mandag.— Det er ikke noe problem at jeg mister NM. Det kommer flere andre viktige konkurranser senere i sesongen, og dessuten gjenstår stafetten her i Ungdoms-OL, sier Ingvild Meinseth, som kan være med på å sikre Norge en ny medalje der.

Trenes av foreldrene

Tirsdag kopierte Ingvild Meinseth (t.h.) brorens bronsemedalje fra et internasjonalt mesterskap i sommer da hun ble nummer tre i Ungdoms-OL i Georgia. Foto: Arkiv: Nesvold, Jon Olav

— Hvis vi får til vekslingene, har vi en god sjanse til å vinne medalje, sier 16-åringen på telefon fra Georgia.I likhet med Even, legger hun ikke skjul på at hun har vært heldig fra naturens side. Mamma Sølvi Olsen Meinseth dominerte norsk sprint og vant totalt 20 NM-gull på 100, 200 og 400 meter mellom 1985 og 1995. Pappa Frank Otto Meinseth var spådd en lysende fremtid på mellomdistanse, men trente seg i senk og ble stående med en NM-bronse på 800 meter og 1,48 som pers. Siden gjenopptok han fotballen, og spilte på nivå to i Norge i både Hødd og Bryne.

I dag øser foreldrene av sine kunnskaper som trenere for barna sine.

— Vi er veldig heldige som har foreldrene våre som trenere, sier Ingvild.

- De er flinke til å trene

— Det er ingen tvil om at de har et medfødt talent for sprint, mest takket være moren. Vi har dessuten vært med så lenge i gamet, og vet viktigheten av å skynde seg langsomt. Vi har hele tiden vært ekstremt nøye på at de skulle trene basis styrke, og derfor har ingen av dem heller hatt skader av betydning, sier Frank Otto.

— Men de har også vært flinke til å trene. Det jeg synes er ekstra moro, er at begge lykkes samtidig, sier mamma Sølvi på telefon fra Georgia hvor hun er lagleder for Norge.

Even ser bare en ulempe ved å ha foreldrene som trenere.

— Det kan bli vel mye prat om friidrett her i huset i blant.

- Minst én medalje

Til høsten flytter han imidlertid til Sandnes, og gradvis er det den tidligere mangekjemperen Anne Brit Skjæveland Sandberg som skal ta over treningsansvaret. Men først er det NM i Haugesund i helga. Der har han langt høyere målsetting enn sjetteplassen han fikk på 100 meter i fjor. På 200 meter ble han slått ut i semifinalen.

— Målet er å få med minst én medalje, og hvis forholdene blir gode, hadde det vært gøy å sette personlig rekord på 100 meteren, sier Even - som føler han ennå ikke har fått fullklaff på friidrettens formel 1-øvelse.

Verre blir det å perse på den doble distansen, hvor han allerede har satt norsk juniorrekord i år med 21,07. — Jeg må se om jeg i det hele tatt kan fullføre 200 meter. Jeg har litt smerter i leggen, og derfor må beina føles veldig bra om jeg både skal løpe både forsøk, semifinale og finale på 200 meter. Uansett er det 100 meter jeg fokuserer aller mest på i helga, sier Sørild-gutten.

Med 10,55 har den femte beste tiden i Norge på 100 meter i år, kun seks hundredeler bak andreplassen på statistikken som ledes suverent av Jaysuma Saidy Ndure.