I 2007 valgte Per Sigurd Sørensen å gå til Ap og inngå en avtale slik at Mette Gundersen ble varaordfører. Det er denne type samarbeid Axel Fjell er redd for. Harald Furre selv har avvist at det er aktuelt. Foto: Tore-André Baardsen

— Vi har nå hatt tre år med Grundekjøn der han har satt i gang arbeid som ikke var aktuelt i forrige periode da Høyre samarbeidet med Ap. Vi har konkurranseutsatt tjenester, solgt bygg og senket eiendomsskatten. Mette Roth er garantisten for at det blir videreført, sier Axel Fjell.

Selv om det er svært tidlig i nominasjonsprosessen i Høyre, er to kandidater svært aktuelle:

• Mette Roth, som for tiden er leder i oppvekststyret, har sagt at hun stiller som ordførerkandidat hvis hun blir spurt.

• Harald Furre, mangeårig gruppeleder og leder i Oxford Research, har sagt at han sannsynligvis sier ja om han blir spurt.

Borgerlig samarbeid

Høyre er delt i synet på hvem av de to som er best egnet, eller om man skal satse på en tredje kandidat. Axel Fjell er den eneste som til nå åpent sier at han mener Harald Furre ikke skal stille. Han mener Furre representerer samme linje som Per Sigurd Sørensen førte da han i 2007 lot Mette Gundersen bli varaordfører.

— Jeg frykter at vi med Furre får en ny fireårsperiode med Ap. Jeg kan ikke be ham om å trekke seg, for han må først bli spurt. Derfor ber jeg om at han ikke blir spurt, sier Fjell som selv satt i bystyret da Høyre samarbeidet med Ap og KrF mens Frp satt på sidelinjen.- Jeg har følt det på kroppen. Vi satt der som statister i fire år og det er det jeg frykter vil skje igjen.

— Furre har vel sagt tydelig at han ikke vil gå til Ap?

— Det har han ikke. Han er utydelig, mens Roth er tydelig på hvem Høyre skal samarbeide med.

Uaktuelt

Harald Furre selv er svært forundret over at et tidligere medlem av bystyret velger å gå ut med påstander om at samarbeidet med Frp og KrF er i fare.

— Jeg blir målløs, dette er tatt fullstendig ut av løse lufta. Jeg synes det er svært uklokt av ham å gå ut på den måten han gjør.

— Er det på noen måte aktuelt å inngå et samarbeid av den type Per Sigurd Sørensen inngikk med Ap og KrF i 2007?- Det er det absolutt ikke. Jeg har sagt tydelig at jeg var lite begeistret for det samarbeidet. I alle de årene jeg satt som gruppeleder hadde vi et trygt og godt borgerlig samarbeid, sier Furre.

Vil fortsette

Han gjentar at han ønsker å videreføre dagens borgerlige samarbeide.

— Det vil jeg absolutt, og det ar jeg allerede sagt klart ifra om. Det må alltid være Høyres utgangspunkt at man ønsker et borgerlig samarbeid. Det ligger hundre prosent fast.

— Men vil samarbeidet være det samme som det har vært i inneværende periode?

— Det er naturlig å videreføre dagens konstellasjon. Når det gjelder enkeltsaker, har jeg ikke så god kjennskap til alle saker i denne perioden, men det finnes saker som har vært viktige for Kristiansand som er løst i et bredt politisk samarbeid. Det er ikke en formannskapsmodell verdig at man skal stenge ut noen fra politiske prosesser.

Tidlig

For ordfører Arvid Grundekjøn og gruppeleder Hans Otto Lund har det vært avgjørende at neste ordfører fortsetter dagens samarbeid.

— Uansett hvem det blir, bør vedkommende ha et bredt borgerlig mandat, men jeg har ikke noe som helst standpunkt om noen av dem går den ene eller den andre veien, sier Lund.

- Han tar helt feil

Inger Skeie Hansen var Høyres gruppeleder i den perioden Høyre samarbeidet med Ap. Hun mener Axel Fjell er på villspor.

— Jeg kan ikke svare for Axel Fjell, men han tar heilt feil. Harald Furre jobbet med Bjørg Wallevik i åtte år og det sier sitt.

Hun viser til at Furre var gruppeleder i en tid da Høyre samarbeidet med KrF. Hun ser på ham som en svært god ordførerkandidat.

— Her er det to gode kandidater. Harald Furre har en enorm erfaring som politiker og har gode kontakter rundt forbi, så det er klart han er en veldig sterk kandidat. Jeg har jobbet tett sammen med ham og han er meget bra å jobbe sammen med, sier Inger Skeie Hansen.

Hun håper både Mette Roth og Harald Furre blir med i neste periode.

— Dette er egentlig luksus for nominasjonskomiteen. Jeg håper bare de klarer å finne en god sammensetning.