— Jeg synes konseptet fungerer bra som det er. 10.000 meteren er den mest spennende distansen for det er da mesterskapet avgjøres. Nå kan vi i stedet risikere at en som blir sist på 5000 meter, vinner mesterskapet sammenlagt. Det er spesielt, synes landslagstrener Sondre Skarli.

Hamar Arbeiderblad var først ute med nyheten om at 10.000 meteren i allround-EM på Hamar i 2017, kuttes og erstattes av en 1000 meter. Dette for å gjøre mesterskapet mer kompakt, publikumsvennlig og uforutsigbart. De siste årene har nederlandske Sven Kramer dominert allround-mesterskapene fullstendig.

- Verre for Kramer

— Jeg er usikker på om dette vil bety noe verken den ene eller andre veien. Jeg tror det er viktig å fornye seg slik mange andre idretter har gjort, men jeg tror ikke dette er veien å gå, sier Skarli.

— Hva mister allround-EM med å kutte ut 10.000 meteren?

— Et stort spenn mellom de raske og de trege skøyteløperne, som før har hatt mulighet til å spise gapet på de lange distansene. Mesterskapet vil bli mye mer tilrettelagt for dem som er best på 1000 og 1500 meter, og vi vil få helt nye allround-navn. Det vil bli verre for Kramer å vinne EM, sier Skarli.

Kutt heller ned på vanningspausene

Og får støtte av Øystein Grødum, milslukeren som vant verdenscupen på 5000 og 10.000 meter i 2004/05-sesongen.

Øystein Grødum. Foto: GRO SELAND

— Jeg kan ikke se at dette gjør sporten mer populær. Og det sier jeg ikke fordi jeg har vært langdistanseløper selv, understreker Grødum.Likevel ser han også fordeler.

— På kort sikt blir EM mer spennende fordi det blir mindre forutsigbart og ikke Sven Kramer som vinner. Men jeg har mer tro på å komprimere stevnene enn å korte ned distansene. Kutt ned på antall vanningspauser, og la de beste gå først etter vanning, omtrent slik de beste i alpint får starte først og dermed best forhold. Det må ikke være for mange dødperioder dersom publikum skal komme, mener Grødum.

Elitelandslagets Thomas Søfteland kaller vedtaket om å kutte mila i EM for «latterlig».

— Dette favoriserer sprinterne, og vil gi en ganske annerledes resultatliste enn i dag, sier Grimstad-gutten.

- Ganske håpløst

Han har selv 10.000 som sin favorittdistanse.

Thomas Søfteland Foto: Åge Harald Drangsholt

— Men jeg satser bare på enkeltdistanse, og slik sett har dette liten betydning for meg. Men jeg frykter litt at 10.000 meteren på sikt skal forsvinne helt fra skøytekartet, og at jeg må vri all satsing mot 5000 meter, sier Søfteland.Selv ikke arendalitten Simen Spieler Nilsen, som foreløpig er bedre på mellomdistanse enn langdistanse, og slik sett kan profittere på endringen, applauderer vedtaket.

— Det er ganske håpløst. Jeg skjønner at de må fornye seg, men et bedre forslag ville vært å bytte til 3000 meter. Men med 1000 meter blir det et helt annet mesterskap som favoriserer sprintere og mellomdistanseløpere, mener Spieler Nilsen.

— Men det kan være en fordel for deg?

— Mulig det, men forslaget kommer fra nederlenderne og de har mange som vil nyte godt av det, sier 22-åringen.