— Det viktigste for meg var at løperne skulle gjøre det bra. Men klart, det er jo deilig å vise dem som tviler også, det er alltid det, gliser Sondre Skarli.

Sent mandag kveld kom han hjem fra Asia etter debuten som landslagstrener. Løpene i Japan for halvannen uke siden beskriver han som «middels» bortsett fra Ida Njåtuns 4. plass på 1500 meter og Espen Aarnes Hvammens 6. plass på 500 meter. Men i Sør-Korea sist helg feide Sverre Lunde Pedersen inn til seier på 1500 meter- Norges første i verdenscupen siden mars 2010. ## Vurdert mot store navn

— Det var en gedigen opplevelse, det største jeg har vært med på skøytebanen. Jeg skal love at det var stor stemning på indre bane da heller ikke det siste paret klarte å matche tiden til Sverre, sier 28-åringen.

Etter den sportslige nedturen i OL i fjor, måtte Skøyteforbundet tåle kritikk da de forfremmet 28-åringen fra assistent til landslagstrener. Mange mente at det Norge trengte nå var et stort navn og en rutinert trener. Blant annet ble de meritterte nederlandske trenerne Gerhard Kemkers og Ingrid Paul nevnt som mulige erstattere.Enklere har det heller ikke blitt av at Skøyteforbundet ennå ikke har sikret ny generalsponsor — og landslaget dermed lever på sparebluss, foruten at de siste årenes flaggskip, Håvard Bøkko, ennå ikke kan trene for fullt etter kneskaden han pådro seg i fjor vinter.

La opp etter leggskade

— Noen mente jeg var litt ung, men jeg mener at er du god nok så er du gammel nok. Slik er det i alle fall for idrettutøvere, og da må det vel også gjelde for trenere. Når det er sagt, utvikler jeg meg og får mer rutine hele tiden. Men mitt første landslagsuttak hadde jeg i 2008, så jeg er ikke helt fersk i gamet, sier sørlendingen - som for seks år siden måtte legge skøytekarrieren på hylla takket være en skade i leggen.

Likevel var det deilig å få en god bekreftelse i Sør-Korea

Siden har han gått gradene som trener i forbundet, og har nå altså nådd helt til topps.

— Har du kjent på press fra omgivelsene?

— Det kan kanskje høres arrogant ut, men overraskende lite. Mest fordi jeg har hatt stor tillit blant løperne og støtteapparatet. Likevel var det deilig å få en god bekreftelse i Sør-Korea, sier Skarli.

- Mål om VM-medalje

Men det er først utover vinteren - til EM og VM i både allround og på enkeltdistanser - at det virkelig teller.

— Jeg blir optimistisk etter en så god start. Og når vi har klart noe vi ikke klarte på fire år, har sesongen allerede vært vellykket. Men målet i år er å ta VM-medalje. Det er nok først og fremst Sverre som må gjøre det, men se også opp for Ida Njåtun, sier Dølemo-gutten.

heldigvis har jeg en veldig snill og tålmodig samboer

Utdanningen tok han i Kristiansand hvor han skrev master i idrettsvitenskap. Der møtte han også sin forlovede Suzuanna Henriksen, som han har kjøpt hus sammen i Arendal.

— Det store minuset med jobben er opp mot 230 reisedager i året. Men heldigvis har jeg en veldig snill og tålmodig samboer. Og egentlig er jeg veldig privilegert som får jobbe med sporten som har vært en del av nesten hele livet mitt, sier Sondre Skarli.

- Har gått inn i rollen med lidenskap

Sverre Lunde Pedersen, som vant 1500 meteren i verdenscupen i Sør-Korea i helga, deler æren med Sondre Skarli.

— Sondre er en type som elsker skøyter og har gått inn i rollen med lidenskap. Han er veldig flink til å lære bort nye ting, og sammen med resten av støtteapparatet synes jeg han har fått til et veldig bra opplegg, sier Lunde Pedersen.

— Hva har han innført som er nytt?

— Jeg har gjort mye av det samme som før, men jeg har trent enda mer i skøytestilling, og generelt sett har jeg også trent mer. Også har jeg lagt inn noen flere økter som er mer konkurranselike, sier sønnen til den tidligere landslagstreneren, Jarle Pedersen.

Håper på Spiler Nilsen til mesterskap

Sondre Skarli håper han kommer til å ta ut Simen Spieler Nilsen til VM og/eller EM i vinter.

— Jeg håper og tror at jeg tar med Simen, men det er så brutalt at det er klokka som teller, understreker Skarli om lagkameraten fra Arendal Skøiteklub.

Foreløpig har fjorårets OL-deltaker svingt veldig i prestasjonene. Og mens Lunde Pedersen og co. gikk verdenscup i Asia, trente Spieler Nilsen og Håvard Bøkko i Calgary.

— Simen har vært ekstremt varierende i år. På sitt beste har han vært veldig god, men han har også levert regelrett dårlige løp. Men jeg håper at når han stabiliserer seg, får vi se mange gode prestasjoner utover vinteren, sier Skarli.

Skøyteforbundet har strammet inn tidskravene slik at det er verre å kvalifisere seg til verdenscup enn før.