KVINESDAL: – Dette hadde jeg faktisk ikke våget å tro skulle gå min vei. Etter å ha kjempet mot Nav i tre og et halvt år hadde jeg egentlig gitt opp. Jeg skulle til å brenne alle papirene i ovnen, men satte meg til slutt likevel ned og skrev anken til Trygderetten. Tenk at en helt vanlig mann som meg skulle klare å vinne fram overfor mektige Nav. Jeg er spesielt stolt over å klare å forfatte ankeskrivet uten advokathjelp.

Det er en glad og tydelig rørt 63-åring som tar imot Fædrelandsvennen hjemme på Øye i Kvinesdal. Bare noen steinkast unna ligger smelteverket, der han arbeidet i en mannsalder. I 2006 måtte han slutte etter å ha utviklet lungesykdommen kols. I sine til sammen 28 år ved bygdas viktige hjørnesteinsbedrift ble han eksponert for store mengder manganholdig støv.

Det var i hans år ved bedriften aldri snakk om å bruke støvmaske, og til tider var luften inne i fabrikkhallene så tett at det ikke var mulig å se mer enn tre-fire meter. Martin Egeland forteller at det finkornete støvet trakk inn i huden, og nesten var umulig å vaske bort.

GAMLE TOMTER: Bak smelteverksporten på Eramet (tidligere Tinfos) på Øye i Kvinesdal hadde Martin Egeland sin arbeidsplass i 28 år. Foto: Torstein Øen

Røykte i mange årNav mente at Martin Egeland gjennom et langt liv hadde røykt så mye at lungesykdommen bare i mindre grad var forårsaket av arbeidsmiljøet. Dermed fikk han ikke godkjent sykdommen som yrkessykdom, og gikk glipp av ménerstatning og gode forsikringsutbetalinger fra arbeidsgiveren.

Ikke-røykende kolleger av han som har arbeidet på samme sted, har tidligere fått godkjent sin kols som yrkessykdom.

Trygderetten støttet seg blant annet på en erklæring fra arbeidsmedisiner dr. Seljeflot ved Seksjon for arbeidsmedisin ved Sykehuset Telemark.

Her vises det til at både røykingen og eksponeringen for sveiserøyk og støv på arbeidsplassen ville kunne forårsaket den alvorlige lungesykdommen. Da det ikke er mulig å si om det er røykingen eller arbeidsmiljøet som er hovedårsaken til sykdommen, mente retten at kolsen må godkjennes som yrkessykdom.

Store beløp

– Forskjellen på det jeg har fått utbetalt i uføretrygd og det jeg nå vil få, er stor. Når også tilbakebetalinger for flere år regnes med blir det snakk om veldig mye penger, sier Martin Egeland.

Hvor mye det er snakk om vil ikke 63-åringen ut med, men forteller at det meste vil gå til barna. Han skulle gjerne ha byttet bort alle pengene med en bedre helse. Den tidligere aktive friluftsmannen og jegeren, må nå begrense sin fysiske aktivitet til et minimum.

Til etterretning

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder var torsdag kveld ikke kjent med Trygderettens kjennelse, og kjente heller ikke den aktuelle saken.

– Generelt kan jeg si at det hender at Nav får kjennelser imot seg i Trygderetten. Det tar vi til etterretning. I noen tilfeller vil avgjørelser i Trygderetten føre til at Nav endrer sin praksis, sier Per Lund.