ARENDAL: Den tiltalte 29-årige mannen holdt hodet i hendene og den 24-årige medtiltalte kvinnen så ned mens politiets branntekniker viste bilder av de to mennene som omkom i brannen de er tiltalt for å ha stiftet.

Etter kort tid fikk kvinnen forlate rettslokalet.

To menn på 24 og 25 år ble funnet døde i den enes leilighet etter den eksplosive brannen i Arendalsveien 3 i Grimstad natt til 15. juli i fjor.

Hoppet ut av vinduer

På tiltalebenken i Aust-Agder tingrett sitter en nybakt mor (24) og en mann (29), begge tiltalt etter mordbrannparagrafen, som gir minimum fem års fengsel om de blir dømt.

**Les også:

— Ble banket opp av de to omkomne

Erkjenner skyld i mordbrann**

Det var fem leiligheter i gården. To døde, mens en rekke andre fikk reddet seg ut. På rettens andre dag viste politiekspert Harald Knutsen bilder fra brannstedet, og fortalte at det kunne vært nære på en enda større brannkatastrofe:

— Det skulle ikke ha brent så veldig mye lenger før vi hadde hatt full spredning til resten av leilighetene, sa politiets branntekniske ekspert i retten.

— Folk hoppet jo ut av vinduer og fikk berget seg. De var heldige som kom seg unna. Her kunne det lett blitt flere ofre, utdypet Knutsen til Fædrelandsvennen.

Varsler befaring

Politieksperten bekrefter den tiltalte 29-åringens forklaring ved å stadfeste at politihunden markerte og det ble funnet rester etter bensin inntil veggen nederst i trappeopopgangen

Bildene viste brannmannskapene i aksjon på taket i det brannen var i ferd med å bli slokket på morgensiden søndag 15. juli. På forsiden mot gaten virket huset nesten uskadet, mens det brant kraftig inne og særlig mot bakgårdens atrium som ble helt utbrent.

På spørsmål fra dommer Odd Douzette ble det opplyst at leilighetsgården ikke er reparert, og Douzette varsler befaring med retten senere i løpet av de syv dagene saken er berammet til.

Prøvde å vekke kameraten

De to omkomne mennene ble funnet inne i en totalt utbrent leilighet i 2. etasje. Den ene ble funnet nede på gulvet i stua, den andre på en madrass i en alkove.

— Mye tyder på at personene har sovet, siden de ikke klarte å komme ut, sier politieksperten.

Den ene ble funnet i retning alkoven, og Knutsen konkluderer med at han har våknet og forsøkt å varsle kameraten.

Politieksperten fortalte om funn som tydet på at utgangsdøra ut til bakgården sto åpen. Andre dører var det ikke før man var oppe i leiligheten hvor de omkomne ble funnet.

— Det var som en skorstein, med luftdrag utenfra, utdyper Knutsen overfor Fædrelandsvennen.

Trappa ble totalt utbrent etter brannen, og må ha vært et inferno da brannen startet. Det blir vist to vinduer som kunne vært mulige rømningsveier, selv om det ene var svært lite. Men så langt kom de to i leiligheten aldri.