ARENDAL: På rettens første dag rettet advokat Sigurd Klomsæt – som forsvarer den medtiltalte kvinnen (24) knallhard kritikk mot politiet som ikke tok henvendelsene fra 29-åringen alvorlig. Dette trass i at tiltalte var i kontakt med politiet flere ganger i løpet av lørdag kveld før brannen og fortalte at han ble banket av de to omkomne, og at de hadde rasert leiligheten hans.

I retten i dag på sakens andre dag bekreftet to polititjenestemenn disse kontaktene. Men de to betjentene fortalte også om gjentatte, konkrete trusler om brannstifting tiltalte hadde kommet med:

— Han sa at ”bensin hadde vært kjekt å ha”, fortalte politibetjent Anders Knutsen fra sitt møte med den mordbranntiltalte 29-åringen ved halv tolv tiden – få timer før den fatale brannen i leilighetsbygget i Arendalsveien ved Grimstad sentrum natt til søndag 15. juli i fjor.

Knutsen bekreftet også at tiltalte ble anholdt av ham ved 22-tiden samme kveld. Da hadde han fortalt at han ble banket opp av de som senere omkom i brannen.

Sterke uttalelser

Politibetjent Masood Fazal bekreftet utsagnet, og fortalte også om enda sterkere uttalelser fra 29-åringen:

”Jeg har tenkt å kjøpe bensin og tenne på helejævla kåken”, siterte politibetjenten fra uttalelsene fra 29-åringen etter at han ved 23.30-tiden hadde oppsøkt politipatruljen som hadde stanset utenfor Galleriet i Grimstad sentrum.

— Men så la han til at han heller ville kontakte politiet så de kunne arrestere dem, fortsatte Fazal.

Han og en kollega hadde tatt 29-åringen inn i politibilen, og den nå tiltalte hadde påvist en leilighet i Arendalsveien - hvor det i følge 29-åringen skulle være både pistol, flere kniver og narkotika. Han oppfordret i følge Fazal politiet om å arrestere de to i leiligheten – som altså er identisk med 24-åringen og 25-åringen som omkom i brannen.

Snakket om bensin

Knutsen, som var den som snakket med 29-åringen etter at han ble brakt til politistasjonen av Fazal og kollegaen, bekreftet i retten at tiltalte også der hadde snakket om bensin:

— Han sa han var irritert – og uttalte at ”bensin hadde vært greit å ha” . Vi spurte hva han mente, om han kunne tenke seg å hevne seg. Da svarte han at han ville vente. Han ble forklart at hvis ville gjøre alvor av truslene – hadde vi anledning til å pågripe ham. Han svarte da at han ikke hadde tenkt det, men at han var irritert, fortalte politibetjent Anders Knutsen i tingretten.

Fra stasjonen ble 29-åringen sluppet ut mot løfte om at han skulle gå rett hjem.

— Dette er jo ganske spesielt, mente 29-åringens forsvarer Lill Slinning Vassbotn, og fulgte opp Klomsæts kritikk mot at politimennene ikke handlet med bakgrunn i opplysningene.

Hadde hendene fulle

Politibetjent Fazal sa i retten i går at han ga opplysningene 29-åringen var kommet med, både om bensinen og om at de burde slå til mot leiligheten i Arendalsveien, videre til sin overordnede. Men at vaktleder slik han oppfattet det hadde ment at de fikk vente til senere med en razzia i leiligheten, siden politiet hadde hendene fulle med en by full av folk denne lørdagskvelden i juli i fjor.

Ter politifolk som vitnet i retten i går, bekreftet at de slapp tiltalte fri to ganger lørdag 14. juli i fjor. Først ble han kjørt hjem og forlatt i sin leilighet etter at han ble pågrepet med piller i sentrum ved 22-tiden. Så ble han sluppet ut fra politistasjonen rundt midnatt. Tre-fire timer senere satte han fyr på leilighetsbygget i Arendalsveien 3, med den følge at to menn på 24 og 25 år brant inne.