AGDER: Mye nedbør over Agder de siste dagene har falt som snø i innlandet. Fortsatt må du vente med å gå på ski i Kristiansand , men bare en liten halvtimes biltur unna for byfolket er det strålende føre for både skøyting og klassisk.

Det meldes dog om skuterkjørt såle fra Stemmen til Aurebekk i Hovedturløypa, men det spørs hvor gode forholdene er. Men litt lengre inn i landet er det altså ypperlige forhold.

I Vennesla kommune er det nemlig nykjørte løyper fredag ettermiddag. På Sandrip er det ifølge Midt-Agder Friluftsråd 35-40 centimeter snø og løypen kjøres flere ganger om dagen — både klassisk og skøytespor. For folk som planlegger familietur i helgen, skileikområdet er også tråkket og det arrangeres hopprenn.

Også på Naspevarden, Loland og Lauvås er det kjørt løyper. På sistnevnte sted er det nærmere halvmeteren med snø, men løypen ble sist kjørt torsdag. Trolig blir det kjørt nytt spor i løpet av helgen.

På Årstøl i Søgne ble det kjørt løyper for begge stilarter fredag. Men det er kun 15 centimeter snø.

På Høgås i Evje er det nærmere en meter med snø og kilometervis med løyper både på Høgas skianlegg og på Kjuglingheia. Høgås har vært det mest stabile stedet for skigåing i vinter, om en ikke skal helt opp på fjellet til alpinanleggene.

I Birkenes er alle løypene på Øyna- og Toplandsheia kjørt for begge stilarter, og det er en halv meter med snø.

Bortelid er det falt ny tørr snø og daglig leder på skisenteret, Ruben Bortelid, forteller om en snødybde på 80 centimeter og flotte skiforhold både for langrenn og alpint.

— Vi har 13 kilometer med nykjørte løyper og skal kjøre løypen over fjellet i morgen. Tilsammen vil det da være et par og tyve kilometer med nykjørte løyper, og det er også mulig å gå på kvelden i den fem kilometer lange lysløypen ved skisenteret, sier han.

I alpinbakken er tre av fem trekk åpne, og det er gode forhold der det er åpent.

— Det har blåst litt på toppen som gjør at det er litt mindre snø. Men til neste helg satser vi på å ha alt åpent, sier Bortelid.

Hovden meldes det om «meget bra forhold» og over 100 kilometer med nykjørte løyper torsdag. Etter det har det kommet enda mer snø, nærmere en meter.

I alpinbakken er 18 av 27 nedfarter åpne.

Ljosland er begge skitrekk åpne til toppen og alle nedfarter er åpne.

Forholdene er helt supre, sier daglig leder på skisenteret, Gunvor Ljosland, som regner med at det er cirka 80 centimeter med snø på Ljosland.

Også for langrennsfolket er det løyper å gå i denne helgen.

— De startet å kjøre opp langrennsløyper i dag, fredag, etter det jeg vet, sier Ljosland.

Brokke i Telemark er det også flotte skiforhold. Det er kommet 10 cm nysnø i løpet av fredagen, alle bakkene er nå åpne og det er flotte langrennsforhold, står det på Brokke sine hjemmesider. Det er tråkket full bredde i lysløypa, både klassisk og skøytespor.