KRISTIANSAND: — Jeg oppfatter det slik at spørsmålet er helt åpent. Her er et av elementene at man vil lytte til folket, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H).

De fire kommunene det er snakk om er Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes. Mens de tre første kommunene gjennomførte folkeavstemning om fylkesovergang, fattet Evje- og Hornnes et politisk vedtak om å søke seg over til Vest-Agder.

Fire alternativ

I rapporten peker NIVI på fire forskjellige alternativer for kommunene som har søkt overgang til Vest-Agder:

  • Alle fire kommunene går fra Aust til Vest-Agder.

  • Tre kommuner (minus Evje og Hornnes) bytter fylke.

  • Fylkene forblir som i dag.

  • Fylkessammenslåing.

— At den poengterer at vi er et felles bo og arbeidsmarked er positivt. Dette er jo et spennende dokument som enten ender opp i en overgang for tre eller fire kommuner, eller så kommer det til å føre til en større debatt om regioner og fylker over hele landet, sier Thomassen.

ETT SKRITT FRAM: Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) er positivt overrasket over rapporten om overflytting av kommuner fra Aust til Vest-Agder.

— Tror du det ender med at dagens struktur blir stående?- Jeg ser på dette som et skritt i riktig retning. Det er i alle fall ikke et skritt tilbake. Jeg vil bli veldig overrasket hvis dette munner ut i dagens struktur blir stående.

Mister stortingsmandat

I den drøyt femti sider lange rapporten drøfter NIVI fordeler og ulemper med at de fire kommunene forsvinner fra Aust til Vest-Agder. Utrederne mener den lokale folkeviljen står sterkt når dette spørsmålet skal avgjøres.

I tillegg peker NIVI at de tre sørligste søkerkommunene er tett knyttet sammen med nabokommunene i vest gjennom Knutepunkt sør.

En annen konsekvens er at Aust-Agder mister et stortingsmandat dersom søkerkommunene bytter fylke.

— Jeg sitter og leser for harde livet nå. Dette ser veldig positivt ut, sier ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland (Sp).

Vil ha ro

Hun er likevel overrasket over at utrederne har foreslått et alternativ som innebærer at Evje og Hornnes blir fortsatt blir i Aust-Agder selv om de tre andre kommunene får lov til å bli en del av Vest-Agder.

— I tillegg likte jeg dårlig at en fylkessammenslåing er et av alternativene som blir vurdert. Jeg er redd det kan overskygge det denne saken egentlig handler om. Det er viktig at de involverte kommunene får ro til å behandle denne saken, sier Mykjåland.

Hun synes det er svært gledelig at NIVI legger stor vekt på at kommunene i Knutepunkt sør sees på som en felles arbeids- og serviceregion.

— Jeg føler at vi er tatt på alvor. Rapporten behandler de hverdagslige utfordringene vi sliter med ved å måtte forholde oss til to fylker, sier Mykjåland.

POSITIV: Fylkesordfører Terje Damman (H) har så vidt sett på rapportens konklusjoner men synes det er positivt at den legger vekt på folkeviljen. Foto: ARKIV

PositivFylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman (H), har ikke rukket å lese rapporten, men har fått med seg hovedpunktene i konklusjonen.

— Vest-Agder er i utgangspunktet positive til en overføringssøknad for disse kommunene, men vi må vite mer om konsekvensene før vi gjør oss opp en mening.

— Hvordan hadde du opplevd dersom tre fire kommuner hadde søkt seg til et annet fylke?

— Jeg ville nok ha tenkt at dette er viljen i de enkelte kommunene. Det ville telt mye for meg hva innbyggerne selv ønsker og hva de vil. Jeg må også understreke at uansett hva som blir resultatet så skal vi ha et ytterst godt og konstruktivt samarbeid med Aust-Agder i fortsettelsen, sier Damman.