NEW YORK: Stoltenberg deltar i FNs hovedforsamling denne uka og skal etter planen møte Kabila sammen med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– De tre mest sentrale temaene blir klima, Syria og bekjempelsen av fattigdom, sa han til NTB da han møtte pressen til en uformell lunsjsamtale mandag.

Statsministeren la til at han vil ha bilaterale møter med blant andre statslederne i Kongo og Colombia. I møtet med Kabila vil han opprettholde sitt ønske om benådning av Joshua French.

– Det er alltid slik at vi tar en del forbehold når det gjelder bilaterale møter. Dette møtet er avtalt, men det er ofte sånn at møter av denne typen blir flyttet. Vår intensjon er at møtet skal finne sted tirsdag ettermiddag lokal tid, men det vet vi med sikkerhet først i morgen, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor på telefon fra New York til NTB.

Møtet blir i så fall det første mellom den norske statsministeren og den kongolesiske presidenten. Stoltenberg har tidligere forsøkt å komme i kontakt med Kongos president, men har ikke fått svar.

Eide tok opp saken med Kabila under et afrikansk toppmøte i Addis Abeba i Etiopia i mai i år.

French' kamerat Tjostolv Moland ble funnet død på cellen i fengselet i Kongo 18. august i år.