VEGÅRSHEI: — Den siste beskjeden vi fikk fra UD var at utenriksministeriet i Kinshasa må ordne med noen papirer. Når de blir ferdige vet vi ikke noe om, sier Mathilde Moland til Fædrelandsvennen.

Det er nå halvannen uke siden sønnen Tjostolv Moland ble funnet død i fengselet. Mathilde Moland håper nå at sønnen kan bli sendt hjem raskest mulig, slik at han kan begraves fra Vegårshei kirke.

— Jeg forventer at UD jobber intensivt med å få sendt båren hjem, sier Moland.

Tvilte ikke på dødsårsaken

Dødsfallet er blitt etterforsket av både norsk og kongolesisk politi. Tirsdag kom etterforskerne fram til en felles konklusjon om at Moland ikke hadde blitt utsatt for noe kriminelt. Onsdag fikk Joshua French beskjed om at han ikke lenger var mistenkt for å ha drept kameraten som han har delt celle med i over fire år.

VENTER: Mathilde Moland venter på at båren med sønnen Tjostolv skal bli sendt hjem. Når det skjer er ennå uvisst. Foto: Arkivfoto

— Vi har hele tiden visst at det bare var oppspinn. Det var kun kongoleserne som trodde på dette. Ingen av oss har tenkt i de baner overhodet, sier Mathilde Moland.- Er du lettet over den formelle bekreftelsen?

— Det var en stor lettelse for Joshua, sier Moland.

Spørsmål ble reist

Under onsdagens pressekonferanse opplyste kongolesiske myndigheter at alt tydet på at Moland hadde tatt sitt eget liv. Årsaken til at Joshua French ble sett på som en mulig mistenkt skal blant annet ha vært at han ikke meldte fra om dødsfallet umiddelbart.

– Det er heller ikke vanlig at man forblir alene med sin døde venn i flere timer. Derfor ble spørsmål reist, opplyste etterforskningsleder Tim Mukuntu, ifølge NRK.

French har forklart at han ikke stolte på nattevaktene og derfor ventet til morgenen med å rapportere om dødsfallet.

Onsdag kveld reiste etterforskerne fra Kripos tilbake til Norge.— Nå gjenstår kun formaliteter før vår etterforskning blir avsluttet, sier påtaleansvarlig Per Zimmer i Kripos.

Uvisst når båren sendes

Samtidig som etterforskningen har pågått, har norske myndigheter jobbet intensiv med å avklare hjemsendelsen av Molands båre og en eventuell løslatelse av Joshua French.

Utenriksdepartementet kunne torsdag ikke si noe mer om når båren kan være hjemme i Norge, eller hva som skjer med Joshua French.

— Vi arbeider fremdeles med å få båren hjem så snart det er praktisk mulig. Vi har gjort de forberedelsene vi kan gjøre, men kan ikke si noe om tidspunktet, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD.

Elsebutangen vil ikke kommentere hva som må avklares før båren kan sendes til Norge.

— Det er ikke naturlig for meg å gå inn i detaljer rundt arbeidet som gjøres. Vi håper at det ikke skal ta lengre tid enn nødvendig. En hjemsendelse tar normalt noe tid, også fra land som ligger nærmere enn Kongo, sier Elsebutangen.

Advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag. Graasvold er for tiden i Kinshasa sammen med Frenchs mor, Kari Hodne French.