MOSKVA: Etter å ha vært ute i hardt vær etter to kast, slo Andreas Thorkildsen til med 83,05 meter i sitt siste kast, og kvalifiserte seg med det til lørdagens spydfinale i Moskva.

Under Luzhniki stadion like etterpå var det imidlertid en Thorkildsen som ga seg ut for å ha full kontroll som møtte pressen.

— Egentlig kastet jeg for langt. Det perfekte hadde vært om jeg hadde fått 80,50 meter, sa Thorkildsen.

Kun to klarte kvalifiseringskravet

— Hvorfor det?

— Det er en spøk, men jeg synes det er greit å gjøre det som trengs for å komme videre. Jeg har tidligere hatt suksess når jeg har vært nummer ni eller ti i kvalifinseringen, sier sørlendingen - som sammen med Tero Pitkämäki (84,39 meter) var den eneste fra gruppa A som klarte kvalifiseringskravet på 82,50 meter.

I London-OL i fjor kastet han over 84 meter i kvalifseringen, og skuffet stort med bare å bli nummer seks i finalen.

Thorkildsen var munter, og fleipet med en forbipasserende amerikansk kulestøter mens han pratet med pressen. Det var tydelig at sistekastet gjorde godt.

— Det var deilig å kjenne at jeg var i nærheten av å få det til å sitte litt mer, sier Thorkildsen som har slitt teknisk i rundt to år.

Levde farlig

Men etter de to første kastene så det ikke lyst ut. Han startet med et dødt kast og fortsatte med 79,45 meter, noe som medførte at han lå på niendeplass før siste kast.

— Følte du press, var det en av journalistene som ville vite?

— Nei. Jeg er ikke overrasket over at jeg trengte tre kast. Om ikke det var planen, så gikk ting litt som forventet, sier 31-åringen.

Slik endte kvalifiseringen i gruppe A:

1. Tero Pitkämäki 84,39 (klarte kravet på 82,50 meter)

2: Andreas Thorkildsen 83,05 (klarte kravet på 82,50 meter)

3. Ivan Zaytsev 81,53

4. Vitezslav Veselý 81,51

5. Julius Yego 80,88

6. Kim Amb 80,84

7. Stuart Farquhar 80,73

8. Bernhard Seifert 80,02

9. Guillermo Martinez 79,67

10. Keshorn Walcott 78,78

Dette skrev vi før konkurransen startet:

Andreas Thorkildsen kaster spydkvalifisering i Moskva fra klokka 07.30 torsdag. Han kaster i den første av to grupper.

Kristiansanderen har ofte trøblet med å klare kvalifiseringskravet i tidligere mesterskap, men har alltid tatt seg videre fordi finalen uansett skal bestå av minst 12 kastere.

I år er det kanskje ekstra spenning knyttet til kvalifiseringen ettersom Thorkildsen har slitt tungt med å få teknikken til å stemme, og kvalifiseringskravet er på 82,50 meter.

Enklere blir det ikke av at det starter klokka 09.30 her i Moskva, eller 07.30 norsk tid, noe som 31-åringen synes er altfor tidlig.

Møter Pitkämäki

Gruppe A er ifølge Thorkildsen den tøffeste av de to kvalifiseringsgruppene, og består foruten ham blant annet av regjerende europamester Viezslav Veselý, cubanske Guillermo Martinez, som har sølv og bronse fra VM, det finske spydesset Tero Pitkämäki, fjorårets olympiske mester Keshorn Walcott og svenske Kim Amb.

Det er 16 kastere i gruppe A, og 17 kastere i gruppe B, som starter klokka 09.00 norsk tid.