MOSKVA: Andreas Thorkildsen har blitt tvunget til å stå opp tidligere om morgenen de siste dagene for å stå rustet til torsdagens grytidlige kvalifisering.

— Det er like idiotisk for alle i den gruppa. Jeg synes de la den for tidlig, det er helt klar fordel å være i gruppe B, sier Andreas Thorkildsen til Fædrelandsvennen foran kvalifiseringen hvor han skal kaste i gruppe A.

Den starter når klokka er 09.30 i Moskva, men ettersom Thorkildsen først ankom VM- byen onsdag ettermiddag, og fortsatt er vant med norsk tidssone, blir det omtrent som å kaste 07.30. ## 82,50 meter i kvalifiseringskrav

Gruppe B skal kaste halvannen time senere.

— Er du bekymret?

— Nei, jeg har gjort morgenkvalifiseringer før. Det får gå som det går, sier kristiansanderen, som enten må kaste over 82,50 meter eller være blant de 12 beste i kvalifiseringen for å nå lørdagens finale.

Trener Åsmund Martinsen forteller at tidspunktet "uten tvil er en utfordring" for Thorkildsen.

— Det er ikke favorittingen hans å stå så tidlig opp om morgenen, og i morgen må vi sitte på bussen allerede klokka sju. Men det går på innstilling, sier Martinsen.

- Stått opp tidligere enn han pleier

Han forteller at de har hatt fokus på problemstillingen.

— Vi har tenkt på det, og derfor har han stått opp tidligere enn han pleier de siste dagene.

Alt som kan krype og gå av norsk presse i Moskva var på plass da Thorkildsen, sprinteren Jaysuma Saidy Ndure og hekkeløperen Isabell Pedersen hadde pressetreff utenfor det norske utøverhotellet onsdag ettermiddag.

Fotfulgt av storebror

Thorkildsen ankom i ola- bukse og blå caps, og ble konstant fotfulgt av sin storebror Christian Thorkildsen som lager dokumentar om sin merritterte lillebror.

Selv virket spydesset avslappet, men bød ikke stort på seg selv i møte med det norske pressekorpset, som alle ville vite om han hadde løst teknikkkproblemene sine.

"Treningen har gått fint siden siste konkurranse i Finland, så gjenstår det å se hvordan det går her", "fysikken er bra" og "vi får se på lørdag, det er ett fett for meg, i fjor tippet jeg 88 meter for å vinne OL- gull, det ble bare 84. Vi får bare vente å se", var noen av selvfølgelighetene spydesset lirte av seg.

- Timingen er rufsete

Først på spørsmålet fra Fædrelandsvennen om han har følt fremgang teknikkmessig etter generalprøven i Finland 3. august, ga han et utfyllende svar.

— Treningen var bedre enn resultatet i Finland. Jeg gjør det jeg kan for å øke sannsynlighten for å kaste bedre i konkurranse. Fysisk fungerer kroppen bra, men timingen er litt rufsete. Jeg har ingen garantier for at det stemmer, men det er større muligheter nå, svarte Thorkildsen.