— Det er mye vi ikke vet i denne saken, og det reiser seg spørsmål om hva som kunne vært gjort tidligere. Det er urovekkende at en slik sak kunne få et slikt utfall. Vi vet foreløpig lite om hva som har skjedd, men det ser ut til å være en kompleks sak, sier Ann-Kristin Olsen.

Ble mobbet

Det var på nyttårsaften at personell fra Luftambulansen fant jenta død i hytta. Moren (40) som var den som meldte ifra, ble kort tid etter siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. 13-åringen skal ha lidd av spisevegring, og døde trolig av avmagring. Ifølge NRK skal jenta tidligere ha blitt mobbet, og moren hadde flere ganger klaget til blant andre Fylkesmannen i Oslo og Akershus på skolemiljøet.

Skal avdekke svikt

Regjeringen oppnevnte i november et utvalg som skal gjennomgå alvorlige saker der barn og ungdom har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt. Målet er å avdekke mulig svikt i det offentliges håndtering, for å forebygge slike saker i fremtiden. Ann-Kristin Olsen skal lede det ni personer store ekspertutvalget.

Skal ikke "ta" enkeltperson

— Utvalget vil på sitt neste møte i februar velge ut saker de skal gå inn i. Hvorvidt saken til den avdøde 13-åringen blir valgt ut er er derfor ikke klart. Vår oppgave blir ikke å peke på feil som enkeltpersoner har gjort, men avdekke forhold som mangel på kompetanse i offentlige instanser. Vi vil også se på hva som skjer når ansvar for en sak overføres fra en til en annen instans og hvordan ulike etater samarbeider, sier hun.

Ann-Kristin Olsen er fornøyd med at det er et bredt sammensatt utvalg med kompetanse på flere områder som regjeringen har utnevnt. Blant medlemmene er det blant annet en professor i rettsmedisin, leder av et barnehus, overlege ved barne- og ungdomsklinikk, advokat, psykologspesialist og en rådmann.

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: NTB scanpix

Henlagte saker

En type saker som utvalget vil se på, er de som blir henlagt av politiet fordi gjerningsperson ikke er strafferettslig tilregnelig eller er død. I en sak der en person har drept familiemedlemmer for så å ta sitt eget liv, kan utvalget se på om det er ting som hjelpeapparatet burde eller kunne ha forhindret ved å sette inn tiltak i forkant.

Venter på ny lov

— Før vi kan gå i gang med selve granskingsarbeidet, må det vedtas en ny lov som gir utvalget innsyn i blant annet politidokumenter i sakene som undersøkes, sier Ann-Kristin Olsen.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne sier utvalget ble nedsatt fordi en trenger mer kunnskap for å forbedre systemene som skal forebygge og hjelpe.

— Vi har hatt mange alvorlige tilfeller der barn og ungdom har vært utsatt for grov vold, overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Spørsmålet er om det offentlige kunne forebygget og forhindret dette. Hvis hjelpeapparatet har sviktet er det viktig å vite hvorfor, slik at vi kan finne løsninger som forebygger slike saker i fremtiden, sier hun.