KRISTIANSAND: – Vinduene rister, huset vibrerer og flere er livredde, både mennesker og dyr på beite, inkludert husdyr. Dette er andre gang på to uker og de skryter på sosiale medier.

Det sier en kvinnelig beboer, som ønsker å være anonym, til Fædrelandsvennen.

Natt til lørdag mottok politiet flere meldinger om et stort smell, eller drønn, som ble hørt spesielt godt fra Flekkerøy og Vågsbygd.

Har du tips om saken? Kontakt oss på tips@fvn.no eller 03811.

Kvinnen som Fædrelandsvennen har snakket med, forteller at dette ikke er første gang det smeller.

Hun beskriver et gjentakende problem der barn og ungdommer fyrer opp fyrverkeri på øya. Hun mener også at smellene har blitt drastisk høyere i det siste.

– Det er et mirakel at ingen har blitt skadd, verken dyr eller mennesker. Det har pågått veldig lenge. Nå er det ekstremt, sier hun.

Kvinnen forteller at både hun og innbyggere som tidligere har kritisert de kraftige smellene i sosiale medier, er blitt utsatt for hærverk. Hun ønsker derfor å være anonym.

Kort tid etter drønnet spekulerte flere i hva som kunne ha forårsaket det kraftige smellet i Facebook-gruppen «Flekkerøy». Foto: Skjermdump, Facebook.

Frykter liv kan gå tapt

Fungerende seksjonssjef Bjarne Lindland i Agder politidistrikt opplyser at de ser alvorlig på saken, og sier at de spesielt i det siste har fått bekymringsmeldinger om «veldig høye smell» på Flekkerøy.

– Mye tyder på at det er ungdommer som leker seg med fyrverkeri og som muligens også lager sitt eget fyrverkeri.

Lindland bekrefter samtidig at dette har vært et gjentakende problem på øya.

– Vi er alvorlig bekymret for at dersom dette forsetter, vil det på ett tidspunkt skje en ulykke. I verste fall kan liv gå tapt når dette smeller. Det kan gå av ukontrollert også, det er livsfarlig å leke med.

Nå oppfordrer han foreldre til å prate med barna sine for å advare om konsekvensene av å leke med fyrverkeri.

Onsdag ettermiddag har også politiet lagt ut et Facebook-innlegg der de ber personer med relevant informasjon ta kontakt med politiet.

– Muligens hjemmelagde små bomber

– Det er ikke sikkert de selv blir skadet, men de kan skade andre. I tillegg skaper det frykt hos mange som bor i nærheten av der hvor smellene kommer fra, sier Lindland.

Ifølge Lindland er det også indikasjoner på at det ikke bare er vanlig fyrverkeri som fyres opp av ungdommer på Flekkerøy.

I politiets Facebook-innlegg lagt ut onsdag antyder politiet at det brukes fyrverkerikrutt til å lage kraftigere eksplosiver.

– Det er sannsynligvis mer enn vanlig fyrverkeri, muligens hjemmelagde små bomber. Vi vet ikke hva de blir laget av, men sannsynligvis krutt av diverse fyrverkeri som blir blandet sammen, og deretter påtent, sier Lindland til Fædrelandsvennen.

– Avhengig av vitner

Ifølge Lindland er det blitt observert barn helt ned i 12–13-årsalderen på stedet i forkant av et smell.

– Vi har ingen konkrete opplysninger på hvem dette er, men det er folk på Flekkerøy som sannsynligvis vet navnet på disse. Vi tror at det er flere som vet hvem som står bak smellene. Vi er avhengig av vitner hvis vi skal klare å ta tak i konkrete personer.

Lindland presiserer at det er ulovlig å fyre opp fyrverkeri på denne årstiden uten at det er gitt spesiell tillatelse, og at brudd på dette vil føre til straffereaksjon.

Fungerende seksjonsleder Bjarne Lindland i politiet ber foreldre eller andre, som vet at ungdommer har tilgang på fyrverkeri eller annet sprengstoff/krutt, gi beskjed til politiet. – Vi har per nå ingen mistanke om hvor fyrverkeriet kommer fra, sier Lindland. Foto: Kjartan Bjelland

Sprengte busskur

Fædrelandsvennen har tidligere omtalt episoder som involverte ungdommer og fyrverkeri på Flekkerøy.

I 2007 ble en 16-åring dømt til 21 dagers betinget fengsel for å ha sprengt et busskur på Flekkerøy med en hjemmelaget bombe.

Ifølge politiet stjal gutten åtte-ni pakker med fyrverkeri fra et lager for å lage bomben. Fem andre ungdommer var også med på sprengningen.

I august 2011 måtte politiet rykke ut etter flere episoder med raketter som ble skutt mot biler og busser i rundkjøringen på Flekkerøy.

Politiet ba også da foreldrene til ungdommene gripe inn, og ta større ansvar.