KRISTIANSAND: Fem andre ungdommer var også med på sprengningen, men 16 åringen er den første som får dom i saken.

Han har tilstått at han stjal åtte-ni pakker med fyrverkeri fra et lager. En stund etter selve tyveriet, og etter at bomben var laget, ble busskuret nærmest pulverisert av eksplosjonen klokka 01.30 om natta.

16 åringens fem kamerater har alle tilstått forholdet. To er under 14 år og dermed under den kriminelle lavalder. To andre er 16 år, og den femte er 18 år.

16 åringen fra Flekkerøy må betale nesten 65.000 kroner i erstatning til Statens vegvesen for skadene som busskuret fikk under eksplosjonen.

Stort skadepotensiale

I premissene for dommen skriver dommerfullmektig Monica Haugedal at ”siktede er 16 år gammel og ikke tidligere domfelt eller bøtelagt. Siktede skal nå domfelles for tyveri av fyrverkeri og skadeverk. I straffeskjerpende retning viser retten til det store skadepotensialet som knytter seg til handlingen.

Det er tale om en hjemmelaget bombe som blir antent i et område hvor det befinner seg mange berusede ungdommer. Videre er det skjerpende at busskuret ble påført skade. Dette medfører uleilighet for Statens Vegvesen som eier og også for publikum som benytter seg av busskuret.

Tilståelse

I formildende retning taler siktedes uforbeholdne tilståelse.

Han har på denne måten medvirket til at straffesaken mot ham kan avgjøres på en rask og lite kostnadskrevende måte. En uforbeholden tilståelse skal videre tas i betraktning ved straffutmålingen. Videre vises i formildende retning til siktedes unge alder.

Påtalemyndigheten har foreslått at straffen settes til fengsel i 21 dager som gjøres betinget med en prøvetid på 2 år.

Retten finner straffeforslaget passende. Uten siktedes uforbeholdne tilståelse og samtykke til tilståelsesdom, ville straffen blitt satt til betinget fengsel i 30 dager”, skriver tingretten i sine domspremisser.