KRISTIANSAND: — Avslaget holder ikke mål. Hvordan Nav kan nekte våre ansatte et sikkerhetsnett som dagpenger, er helt ubegripelig, sier daglig leder i stiftelsen Shalam, Yngvar Woxmyhr.

Fram til i fjor sommer var Kristiansand kommune den klart største kunden av Shalam. Stiftelsens rehabiliteringstilbud i Øvrebø ble brukt som en mellomstasjon for gutter og menn som stod på venteliste for å komme inn under offentlig rusrehabilitering.

Men i fjor sommer tørket plutselig strømmen av henvisninger fra kommunen inn.

Uoversiktlig

— Vi fikk først en mail fra Kristiansand kommune hvor det fremgikk at kommunen ville slutte å benytte seg av tilbud fra private rusinstitusjoner. Dette ble like etter tilbakevist av ledelsen i kommunens helse- og sosialetat som sa at kommunen var svært fornøyd med det arbeidet vi utførte. Vi har ikke på noe tidspunkt fått inntrykk av at det ikke vil være behov for oss fremover, sier Woxmyhr.

Stiftelsen Shalam har likevel opplevd en sterk nedgang i antall henvisninger fra kommunen. I mars så man seg nødt til å permittere ansatte i påvente av at det ble mer å gjøre. Grunnen til at de ansatte ikke ble sagt opp, var klare politiske signaler om at ruspolitikken skulle tas opp på et møte i slutten av mai og at tjenestene til Shalam ville være ønsket i fremtiden.

Fikk ikke beskjed

— Vi hadde representanter for Nav med oss på denne prosessen. Ikke på noe tidspunkt fikk vi beskjed om at vi håndterte denne saken på feil vis, sier Woxmyhr.

Shalams daglige leder ble svært overrasket da det viste seg at de permitterte fikk avslag på sin søknad om dagpenger.I avslaget fra Nav står det blant annet: "Nav vurderer det slik at permitteringene ikke skyldes midlertidig mangel på arbeid, men det faktum at stiftelsen Shalam ikke får solgt sine tjenester, som igjen medfører at det økonomiske grunnlaget for driften faller bort."

Nok tid

— De har hatt en lang nok periode til å sondere terrenget for å finne nye ben å stå på. Å begynne å permittere nå, det faller utenfor reglene. De har ikke klart å skaffe til veie dokumentasjon som tyder på at det blir nok å gjøre for de permitterte i fremtiden. Selv når vi purret for å få denne dokumentasjonen kunne de ikke vise til forhold i markedet som kom til å endre seg, sier avdelingsdirektør i Nav i Vest-Agder, Per Lund.

— Vi har ikke snakket med Kristiansand kommune eller andre mulige kunder av Shalam når vi har fattet denne beslutningen. Vi forholder oss bare til den dokumentasjonen som vi har fått fra Shalam hvor disse 14 er ansatt, sier Lund.

Klagemulighet

Lund sier det strider mot lovverket at Nav skal betale dagpenger til ansatte i en bedrift når situasjonen er forutsigbar og bedriften ikke har omstilt seg.

— Det er mulig for bedriften å klage på vedtaket til en høyere instans. Klagen vil bli prioritert. Det er også fullt mulig for disse 14 å rette en klage på avslaget. Dersom de sier opp av egen vilje, eller blir sagt opp, harde rett på dagpenger, sier Lund.

Tilbakeviser

Navs begrunnelse for avslaget blir sterkt imøtegått av Shalams daglige leder.

— Dette er ikke sant, sier Woxmyhr.

Og fortsetter:

— På et møte tidlig i vår hvor Nav og representanter fra knutepunktkommunene var til stede, la vi fram en plan om å gjøre rehabiliteringssenteret om til et omsorgs- og motivasjonssenter. Ingen av deltakerne hadde innvendinger på dette. Vi har forsøkt å skaffe oss nye ben å stå på, sier Woxmyhr.

Han reagerer også sterkt på at Nav argumenterer med at det ikke er et økonomisk fundament for videre drift av rehabiliteringssenteret.

— Hvor de har hentet informasjon om Shalams økonomi har jeg ingen anelse om. Det er ukjent for meg, men de har tydeligvis hatt en kanal for å få rede på økonomien vår som ikke jeg kjenner til, sier Woxmyhr.