KRISTIANSAND: — Vi skjønner ikke hvor det er blitt av dem, og det klarer heller ikke Kristiansand kommune å svare på. Kristiansand kan ikke ha blitt kvitt alle sine unge rusmisbrukere fra august til september 2011. I så fall er det er en stor begivenhet, sier daglig leder av Shalam Rehabilitering, Yngvar Woxmyhr.

Kristiansand kommune svarer med at kortere ventetid for sykehushjelp og flere som får hjelp til å bli rusfrie ved hjelp av legemidler har redusert behovet for institusjonsplasser.

Oppklaringsmøte

Kristiansand kommune og Shalam Rehabiliteringssenter hadde mandag ettermiddag møte fordi senteret har sendt ut permitteringsvarsel til 14 ansatte. Kristiansand kommunes kraftige kutt i kjøpte rehabiliteringsdøgn får skylden. I løpet av i fjor reduserte Kristiansand kommune bruken av rehabiliteringssenteret Shalam drastisk. Til tross for at kommunen bevilget 1 million ekstra til senteret, mener Shalam at inntektsgrunnlaget er borte.Kommunen og Shalam ble ikke enige på møtet, og Shalam frykter fortsatt nedleggelse av senteret på Øvrebø.

— Vi har forskjellig virkelighetsoppfatning. De sier at brukergruppen som vi retter oss inn mot, rusmisbrukere fra 18 til 25 - 30 år ikke er der. Vi skjønner ikke hvor disse da har blitt av, sier Woxmyhr. I februar i fjor kjøpte Kristiansand kommune 209 døgnplasser hos Shalam. Deretter sank bruken jevnt frem til august med 91 kjøpte døgn, før de kuttet med to tredjedeler til 30 i september. Så sank det til 20 i november. Siden har det økt noe.

Fikk ekstramillion

Konsekvensen for den reduserte bruken av Shalam er at hele rehabiliteringssenteret er truet. Før var 65 prosent av brukerne fra Kristiansand. Nå er under 50 prosent fra fylkeshovedstaden.Helse— og sosialdirektør Lars Dahlen påpeker derfor at stiftelsen fikk like mye penger fra Kristiansand som året før.

— Ja vi fikk penger etter at belegget stupte. De bevilget penger til en tjeneste de ikke benytter seg særlig av. Vi er likevel nødt til å ha flere brukere for å kunne opprettholde tilbudet, hvis ikke svikter inntektene enda mer, sier Woxmyhr.

Ikke samme behov

Lars Dahlen antyder at Shalam opprettholder et tilbud det ikke er like stort behov for som tidligere. Kommunen bruker senteret til unge rusmisbrukere som ikke får legemiddelassistert rehabilitering.— Vi reduserte bruken i fjor høst, men de fikk likevel en million ekstra. Vi skal bruke senteret i den grad det er behov, sier Dahlen. En av forklaringene på det reduserte behovet er kortere ventetid til spesialisthelsetjenesten på sykehuset. Flere på legemiddelassistert behandling er et annet moment.

— Det er jo bra at de som trenger det får raskere hjelp av spesialistene. Vi må spørre om organisasjonen matcher det behovet som finnes. Vårt mål er ikke å opprettholde en institusjon, men å gi et best mulig tilbud til de som trenger det, sier Dahlen.

Kan selge inn

Kommunen har invitert Shalam til å komme på møte med rusomsorgen i kommunen hver mandag.— Om de vet om noen som har behov for å bruke deres tjenester, så er de hjertelig velkomne, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

— Det er fint med dialog, og en god invitasjon. Men de dytter altså ansvaret over på oss. Mener de at Shalam skal plukke folk opp fra gata, og melde inn til kommunen? Vi har jo gjort det i en viss grad før også, men jeg er litt usikker på hvordan det skal fungere, sier Yngvar Woxmyhr.