KRISTIANSAND: — Dette er av stor betydning for våre medlemmer og det betyr at politiet ser at det er forsøkt å finne en fornuftig løsning på en i utgangspunktet kinkig sak, når fiskere og mottak har fulgt den praksisen som har vært frem til nå, sier daglig leder Trygve Bjørnerem i Fiskerlaget Sør etter at det kom fram at politiet henlegger saken mot fire fiskemottak på Sørlandet som ble anmeldt av Fiskeridirektoratet for brudd på forskriftene.

Bøtelagt

De fire anmeldte mottakene i Mandal, Kristiansand og Risør fikk bøter på opptil 90.000 kroner for brudd på forskriften, mens to yrkesfiskere fikk bøter på mellom 8.000 og 12.500 kroner. Årsaken var at de ikke hadde ventet på å få signert sluttseddel for fangsten de leverte denne dagen. Regelverket sier at både fiskeren og fiskemottaket sammen skal veie fisken og deretter undertegne sluttseddelen, for å forhindre svart salg. Praksisen har likevel vært at fiskerne selv har veid og signert sluddseddelen.

— Henlagt

Norges Fiskarlag opplyser i en pressemelding at politiadvokat Eirik Ramsland opplyser om at sakene som gjaldt sluttsedler ved levering av fisk til mottak er avgjort ved at sakene som gjaldt fiskemottak er henlagt, mens de sakene som gjaldt fiskerne er avgjort ved påtaleunnlatelse uten vilkår.

— En påtaleunnlatelse betyr at det er konstatert at det foreligger overtredelse av de aktuelle bestemmelser, men at man anser overtredelsen som mindre straffverdig. Fiskeridirektoratet trakk anmeldelsen. Straffesaken er således avsluttet, sier rådgiver og jurist Bjørn Kvello i Fiskarlaget.

Bjørnerem i Fiskerlaget Sør sier han er svært glad for at sakens løsning.

— Nå håper jeg bare at vi kan få en god dialog med myndighetene i arbeid med utarbeidelse av en avklarende forskrift for hvordan vi kan finne mest mulig fornuftig praksis også for fremtiden, sier Bjørnerem.