KRISTIANSAND: Fjord Line har gjennom to rettssaker fått fullt medhold i saken mot Kristiansand Havn. Onsdag skal formannskapet ta stilling til om saken skal ankes videre til Høyesterett. Dagen før behandles saken i havnestyret.

I sin innstilling til formannskapet anbefaler rådmannen at saken ikke blir anket. Det samme gjør havnedirektøren til havnestyret.

”Havnen har nå tapt i to rettsinstanser og advokatenes vurdering er at hvis saken slipper gjennom i høyesterett er resultatet usikkert. Dessuten kan saksomkostningene bli betydelige. På denne bakgrunn anbefales at saken ikke ankes”, skriver Haartveit i innstillingen.

Tror ikke anke vinner frem.

Advokat Jens Richard Andersen og Olav Kolstad, som representerte havna under rettssaken, mener det er svært usikkert om en anke vil føre frem. Kolstad konkluderer med at det ikke ”hefter så alvorlige feil ved Lagmannsrettens avgjørelse at det er overveiende sannsynlig at den vil bli overprøvet av Høyesterett.”

– At kommunen ikke vil anke er svært interessant. Det har Frp ment lenge og noe vi selvfølgelig synes er bra, sier gruppeleder Tor S. Utsogn i Frp til Fædrelandsvennen.

Uavklart erstatning.

Hvis saken ikke ankes gjenstår kun spørsmålet om hvor mye Fjord Line vil få i erstatning. Dette skal avgjøres i en egen rettssak hvis de to partene ikke kommer til enighet. Begge har tidligere uttalt at de er villige til å forhandle.

– Det store spørsmålet er hvordan det ligger an med disse forhandlingene, sier Utsogn, som håper det ikke blir noen egen rettssak om dette spørsmålet.

– Fjord Line-direktør Fardal sier at selskapet trenger forutsigbare rammevilkår, konkurransedyktige betingelser og en avklaring av tvisteforhold for å kunne legge cruise-trafikken til Kristiansand. Nettopp rammevilkårene er veldig viktig og noe havna er nødt til å få på plass. Vi kan ikke risikere å miste Fjord Lines satsing, sier Utsogn.

– Må ikke miste Fjord Line.

– Hva vil det bety hvis Fjord Line velger Langesund?

– Det vil være fryktelig synd og må ikke skje. Det er mulig Fardal nå bruker media som pressmiddel, men det er viktig at kommunen og politikerne som eier av havna får presentert rammebetingelsene som foreligger. Vi må også få informasjon om hvor langt forliksbehandlingen er kommet. Vi må forte oss å få ting på plass. Betingelsene skal ikke lages spesielt for Fjord Line, men gjelde generelt. Hvis dette ikke allerede er på plass, må vi sørge for at det kommer på plass med en gang, sier Utsogn.