KRISTIANSAND: — Dette er informasjon jeg har gitt til politiet for å belyse en forbrytelse. Når jeg ser at deler av vitneforklaringen min er gjengitt i Aftenposten på denne måten, synes jeg det er ubehagelig, Jeg synes rett og slett det er hårreisende å trykke vitneforklaringer som ikke er relevante for straffesaken, sier Jannike Arnesen fra Kristiansand.

AUF-eren fra Kristiansand satt på bryggekanten på Utøya da Anders Behring Breivik gikk i land ettermiddagen 22. juli. I Aftenposten er hun bant annet omtalt som en AUFer fra Sørlandet som ville hjem fra øya på grunn av bombeeksplosjonen i Oslo.

Ikke anonymt

— Hvem som helst med google i nærheten kan lete seg fram til at det er meg som omtales. Det er innmari ubehagelig å vite at avisen sitter på vitneavhøret mitt. Og jeg synes det er veldig galt at det er bistandsadvokater eller politiet som har lekket til pressen, sier Arnesen.

Et par dager før artikkelen om Utøya stod på trykk i Aftenposten, fikk Arnesen en mail med spørsmål om hun kunne tenke seg å stå fram med navn og bilde i forbindelse med historien om hva som skjedde rundt båten M/S "Thorbjørn".

— Jeg trodde ikke det var alvor. Like etter ble jeg ringt opp av en journalist fra avisen som sa at de kom til å trykke saken i en anonym versjon. Jeg ba dem om ikke å gjøre det. Jeg synes det var utrolig kjipt at de likevel valgte å gjøre det, sier Arnesen.

Hva mer?

I forbindelse med vitneforklaringen gav hun politiet lov til å få innsyn i helsejournalen hennes samtidig som hun gav tillatelse til at påtalemyndigheten kunne registrere aktiviteten på mobiltelefonen hennes i tiden rundt dramaet på Utøya utspilte seg.

— Risikerer jeg at dette også er opplysninger som kan komme for en dag på et eller annet tidspunkt?

Tillitsbrudd

Arnesen var også i kontakt med bistandsadvokaten sin da det ble klart at vitneforklaringen hennes kom til å bli omtalt.

— Jeg opplever dette som et tillitsbrudd. Det er et tillitsbrudd at slike opplysninger lekkes til pressen og det er hårreisende at Aftenposten velger å servere dette til hele Norge. Det er jo foretatt 830 andre avhør av fornærmede i denne saken. Hva blir det neste som offentliggjøres? Når kommer det mer, spør Arnesen.

Kristiansanderen tok selv kontrakt med Fædrelandsvennen i går ettermiddag, etter å ha lest artikkelen i Aftenposten. "Hvis du lurte, så er jeg forbannet over Aftenpostens 22. juli artikkel i dag" stod det i sms-meldingen.

— Hvorfor går du nå ut med navn og bilde og bekrefter at du er en av de som er omtalt?

— Jeg tar utgangspunkt i at "halve" Kristiansand vet at dette gjelder meg, og at de som ikke vet det, lett kan finne ut av det ved hjelp av internett. Jeg synes Aftenposten fortjener kritikk for sin opptreden i denne saken, og da velger jeg selv å bruke media til å formidle denne, sier Arnesen.

I løpet av de nærmeste dagene vil hun sammen med sin bistandsadvokat vurdere om hun skal forfølge saken.

— Da vil vi eventuelt vurdere om vi skal klage saken inn for Pressens faglige utvalg, sier Jannike Arnesen.