OSLO/KRISTIANSAND: — Dette innebærer at en ny barriere er brutt i pressedekningen. Det er uakseptabelt at publiseringen skjer uten samtykke fra de som har avgitt forklaringene, eller til og med har motsatt seg dette, sier Trond Blattmann i den nasjonale støttegruppa etter 22.juli.

Blattmann har i dag sendt ut en pressemelding, etter at Aftenposten publiserte en artikkel basert på politiavhør med overlevende fra Utøya.

Artikkelen gjengir opplevelsen til ni personer som reddet seg fra Utøya med ferga M/S «Thorbjørn».

- Krenkende

— Støttegruppa mener det er oppsiktsvekkende at medier vil påføre ofre fra terrorhandlingene den tilleggsbelastningen som offentliggjøring av deres vitneforklaringer kan utgjøre, og vi mener at det aller mest alvorlige er at dette kan ramme mindreårige ofre for terrorhandlingene, står det skrevet i pressemeldingen.

- Terrorofrene har ikke avgitt sine forklaringer med tanke på at de skal offentliggjøres gjennom massemediene, men for å bidra i politiets arbeid for å klarlegge hendelsesforløpet. Når medier nå offentliggjør innholdet i forklaringene, kan dette være krenkende og skape ekstrabelastning for dem som har avgitt forklaring, sier Blattmann.

— Personlig gjør det fryktelig vondt å oppleve at Aftenposten lager en sak basert på blant annet mitt taushetsbelagte avhør der jeg, trodde jeg, ga fortrolig informasjon for å hjelpe politiet. Ingen overlevende og ofre i denne saken burde oppleve dette, men jeg er AUF-leder og skal takle at det har skjedd, skriver Eskil Pedersen isin blogg.

Frykter dekningen vil eskalere

Statsadvokat Svein Holden og politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt betegner overfor NTB saken som svært uheldig.

Hatlo betegner lekkasjer om fornærmede og vitner som ødeleggende for etterforskningen.

— Aftenpostens sak er den foreløpige toppen av et problem som stadig eskalerer. Folk begynner å bli veldig redde for å snakke med oss, og det er noen personer vi ikke får kontakt med lenger, sier han.

Støttegruppa frykter at publiseringen av vitneforklaringer forsterker konkurransesituasjonen mellom mediene, og bidrar til en ytterligere forråelse av pressedekningen. Dette vil også kunne forsterke ofrenes belastninger.

— Det er overraskende og skuffende at det er Aftenposten som nå går i bresjen for en enda mer pågående og nærgående pressedekning, en avis som vi har oppfattet som relativt nøktern i dekningen til nå, sier Blattmann.

- En nøktern gjengivelse

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Ole Erik Almlid, synes det er beklagelig at gjengivelsen av vitneforklaringene rundt bruken av M/S ”Thorbjørn” har blitt en belastning for enkelte.

— Jeg har registrert kritikken som har kommet, spesielt fra AUF-hold. Jeg vil bare si at vi tar ikke lett på dette. Det er beklagelig dersom denne artikkelen har blitt en ytterligere belastning for noen personer. Det er veldig leit dersom de føler det slik. Vi har lagt vekt på å skrive saken både i anonym form og i en sober språkdrakt, sier Almlid til fvn.no.

- Støttegruppen sier det er skuffende at en slik artikkel kommer i en avis som Aftenposten. Hva tenker du om det?

— Dette representerer ikke noen ny linje i vår journalistikk rundt det som skjedde 22. juli. Vi kommer fortsatt til å trø varsomt her. Kritikken går jo først og fremst på at vi har gått til det skritt å offentliggjøre opplysninger fra vitneforklaringene. Det mener jeg ikke er banebrytende. Vitneforklaringer har blitt gjengitt i forbindelser med kriminalsaker tidligere, sier Almlid.

- Hva er årsaken til at dere valgte og bruke disse vitneforklaringene i avisen?

— Det har vært mye rykter og mystikk rundt bruken av M/S ”Thorbjørn” ettermiddagen 22. juli. Vi ønsket å avmystifisere dette ved faktisk å vise at båten ble brukt i redningsarbeidet. Det mener vi å ha gjort på en skånsom og nøktern måte, også ved å anonymisere vitneutsagnene, sier Almlid.