KRISTIANSAND: Det er tørt i store deler av landet, og et har de siste ukene vært en rekke mindre og mellomstore skogbranner rundt om i landet. Og spesielt i Agder.

Denne helga jobber mannskaper fra både brannvesen og sivilforsvar på spreng for å stoppe en stor skogbrann i Flekkefjord. I tillegg har det denne helga også vært en krattbrann på Rygene i Arendal.

Nå anmoder brannvesenet folk å være veldig forsiktige i skog og mark.

— Det er knusk tørt nå, så det skal ingenting til før det tar fyr. En sneip i terrenget er alt som skal til, sier Dag Sørensen, Brannmester i Kristiansandsregionenbrannog redning (KBR).

Han ber folk som bruker blant annet engangsgrill til å være spesielt forsiktige.

— Bruk vett og forstand. Sett grillen på en stein og ikke slik at den kan komme i kontakt med gress eller skog, sier brannmesteren. Et forbud mot engangsgriller i området er foreløpig ikke aktuelt.

Meget høy skogbrannfare

Meteorologisk institutt melder om meget høy skogbrannfare i begge Agder-fylkene.

- Hva betyr det at det er "meget høy skogbrannfare"?

— Det betyr at skogbunnen er veldig lett antennelig, og hvis det antennes brer det seg veldig lett slik at slukningsarbeidet blir vanskelig å håndtere. Kombinert med litt vind, vil en brann bli vanskelig å slukke, sierPer Egil Haga, meteorolog ved Meteorologisk institutt, til fvn.no.

Han minner om forbudet mot åpen ild i skog og mark som trådte i kraft 15. april.

— Folk må være usedvanlig forsiktige i omgang med ild, sier han.

Selv om det nå er meldt noe nedbør i Agder, vil sannsynligvis ikke skogbrannfareindeksen justeres ned.

— Det må komme mye nedbør for at det skal hjelpe, sier han.

Skogbrannhelikoptre klare

Diretoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to store helikoptre klare for å bistå lokale brannvesen.

Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra sin base på Torp flyplass ved Sandefjord fra 15. april til 15. august hvert år. Til nå i år har skogbrannhelikopteret flydd i fem timer og dumpet nærmere 60 tonn vann.

— Med det tørre varme sommerværet som vi har nå er det viktig at alle oppfører seg slik at det ikke oppstår brann i skog og mark. Det skal ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller i naturen for å starte en skog­brann. DSB overvåker faren for skogbrann over hele landet og vurderer kontinuerlig hvilke beredskapstiltak vi skal sette inn for å støtte brannvesenet, sier sjefingeniør Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB.