KRISTIANSAND/SONGDALEN/MANDAL: — Det er to personer vi mistenker stod direkte for ranshandlingen på Konsmo. I tillegg er en person siktet for heleri, opplyser politioverbetjent Nils Olav Holbek ved Mandal politistasjon.

STENGT: Sparebanken Sørs lokale i Konsmo var stengt etter ranet tirsdag. FOTO: TORBJØRN WITZØE Foto: Tore André-Baardsen

To tatt i MandalTre menn ble tirsdag kveld pågrepet i forbindelse med ranet på Konsmo tidligere på dagen. To av mennene ble tatt på en adresse i bydelen Frøysland like nordvest for Mandal sentrum. En av disse mennene mistenker politiet var med på selve ranet mot Sparebanken Sørs filial på Konsmo i Audnedal kommune.

Den andre personen er siktet for heleri. Etter det Fædrelandsvennen forstår skal politiet ha funnet ransutbyttet, eller deler av utbyttet.

— Når man blir siktet for heleri, så ligger det i sakens natur at man er i besittelse av gjenstander som stammer fra en straffbar handling, opplyser politiadvokat i Agder politidistrikt, Berit Woxen, til fvn.no.

Én tatt i Songdalen

I det samme tidsrommet eller litt senere på kvelden, ble ytterligere en person pågrepet og siktet i saken. Politiet slo til mot en enebolig litt nord for sentrum i Songdalen. Mannen er siktet for grovt ran og antas å være den andre personen som stod bak ranet av filialen på Konsmo.

— Det var en gruppe politifolk fra Kristansand og fra Søgne- og Songdalen som gjennomførte pågripelsen. Det skjedde uten dramatik, opplyser lensmann ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, Terje Pedersen.

I avhør

De tre pågrepne er ifølge politiet i alderen 20 - 25 år. Mennene sitter onsdag ettermiddag i avhør hos politiet. Det er ennå ikke kjent om noen av mennene har erkjent de straffbare forholdene. Trolig blir mennene framstilt for varetektsfengsling i løpet av torsdagen.

— Det er en løpende vurdering om mennene skal framstilles for fengsling. Det kommer ann på hva som blir sagt i avhør. Fenglingsmøter blir uansett ikke avholdt før i morgen, opplyser politiadvokat Woxen.

Politioverbetjent Nils Olaf Holbek ved Mandal politistasjon leder etterforskningen av to ran. Mandag ble Plussbanks filial på Vigeland i Lindesnes utsatt for ran. Dagen etter ble Sparebanken Sørs filial på Konsmo ranet. De tre som er pågrepet, er kun siktet for ranet av banken på Konsmo.

- To separate ran

— Som jeg har sagt hele tiden, så etterforsker vi sakene som to separate ran. Men det er selvsagt naturlig at etterforskerne i de ta sakene snakker sammen, sier Holbek.

Politiet har foreløpig kun frigitt overvåkningsbilder fra banken på Vigeland. Det er også hentet ut bilder fra overvåkningssystemet på Konsmo, men disse bildene vil ikke politiet frigi.

— Jeg ønsker ikke å si noe om eventuelle likheter mellom de to ranene, sier Holbek.

Politiet beslagla tirsdag kveld en bil de mener ble benyttet under ranet på Konsmo. Under flukten kjørte ranerne av veien ved Viblemo, men ble hjulpet opp på veien igjen av en lokal beboer som hadde traktor. Politiet gikk først ut og etterlyste en Mercedes. Dette var imidlertid et feilspor.

Våpen

Under begge ranene benyttet gjerningsmennene våpen eller våpenlignede gjenstander. Holbek vil ikke opplyse om det er gjort beslag av våpen. Tyvene skal ha benyttet pistol eller pisollignende gjenstand under gjennomføringen av ranet både i Vigeland og i Konsmo.

Ingen er så langt pågrepet eller siktet etter ranet i Vigeland.