ØYSLEBØ: – De var helt tildekket og sto i skjul med bilen i innkjørselen min. Den ene holdt en plastpose, den andre hadde ei avsaget hagle og et patronbelte. Jeg stusset litt over det og at de ikke kom inn. Så jeg gikk ut og brølte til dem: Hva gjør dere her?! Pell dere vekk! Han ene skvatt så han hoppet høyt, ler Øyslebøs modigste bestemor.

Avverget ran

Klokken var cirka 09.20 tirsdag formiddag da de maskerte og bevæpnede ranerne dukket opp i hagen hennes, på andre siden av gata for banklokalene til Sparebanken Sør i Øyslebø. En halv time før Sparebanken Sør ble ranet på Konsmo.

– Jeg har hatt besøk av politiet og banksjefen. De sa at du har avverget et ran. Banken er i nabohuset. Politiet trodde de skulle bort å ta banken, og at de sto i skjul hos meg i hagen, forteller hun.

Holdt leven

– Har du for vane å jage maskerte menn med våpen??

– Du vet, jeg trodde til å begynne med at de gikk inn i hagen for å måle gassen i jorda. Jeg så noe om det i avisen. Så tenkte jeg at det kanskje var ungdommer som holdt leven. Så da fikk de beskjed. Jeg brølte til dem. De må vel tror jeg er ei hysterisk, gammel kjerring. Men de sto i min hage, så jeg jagde dem vekk. Du kan tro de durte på ned igjennom veien her, forteller hun.

Dagens helt

Da ranerne hadde dratt videre til neste bank, varslet Torveig Heldal med det samme.

– Jeg gikk bort til kolonialen og fortalte det til ho i kassa. Så tok de affære, forteller Torveig Heldal.

– Hva med deg, dagens helt? Blir du ikke skjelven av å jage ranere?

– Jeg er ikke dagens helt. Jeg er jo bare ei hysterisk, gammel kjerring. Men nå har jeg hatt besøk av banksjefen. Og så har politiet vært her og avhørt meg. Og så har jeg to gode naboer, jeg får god støtte der, forteller Heldal.

Ranerne

– Hvordan vil du beskrive ranerne?

– De var ikke helt pur unge. De var ikke veldig høye heller. Han ene, han med plastposen, han var vel ikke helt slank. Men han med patronbeltet, han var litt tynnere. Men de var jo helt tildekket, så det er ikke lett å si, forteller Heldal.

Politiet i Agder bekrefter at de fikk melding om to maskerte og bevæpnede personer i Øyslebø i dag morges.

– Et vitne har fortalt at hun observerte to personer med en avsagd hagle på utsiden av banken i Øyslebø. Hun skal ha ropt på dem, og så stakk de av, forteller operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Børge Steinsland, til fvn.no.

Han sier at de fikk melding om dette en time etter ranet i Konsmo.

– Vi kunne gjerne fått beskjed om dette før det skjedde et ran, ikke en time etterpå. Det hadde hjulpet oss mye, sier Steinsland.