Kristiansand: Den hovedtiltalte 40-åringen har erkjent at han var i besittelse av narkopartiet. I retten krevde hans forsvarer frifinnelse, fordi den tiltalte av politiet fikk beskjed om at fenazepam ikke stod på narkotikalista. Denne beskjeden kom et par uker etter at fenazepam var satt på narkotikalista. Tiltalte mente at det dreide seg om en såkalt rettsvillfarelse, som skulle føre til frifinnelse.

Hør hva forsvareren til 40-åringen sier om dommen.

Om rettsvillfarelsen skriver Kristiansand tingrett at «slik retten vurderer det kan åpenbart ikke denne anførselen føre frem. Tiltalte oppbevarte stoffet i 3 ½ måned etter at det ble oppført på narkotikalisten. Han hadde med andre ord god tid til å sette seg inn i rettstilstanden, dette ikke minst fordi han har lang erfaring både med narkotika og anabole steroider og derfor både hadde kunnskap, oppfordring og ikke minst mulighet til å skaffe seg informasjon om rettstilstanden. I tillegg kommer at tiltalte ikke ønsket å oppbevare stoffet i egen leilighet, han flyttet stoffet direkte fra ukjent skjulested (bod) til lagerhotellet».

Kameraten er dømt fordi retten er overbevist om at han visste det var narkotiske tabletter som skulle lagres, og fordi han bidro til transporten. Tablettene er omregnet etter styrkegrad til å utgjøre en tilsvarende mengde på 127 kilo hasj. Det var også årsaken til at tiltalen ble utferdiget etter ordre fra Riksadvokaten.

Retten har i tillegg lagt vekt på at lagringen av fenazepampartiet skulle skjules, fordi det ble limt opp svarte søppelsekker foran det eneste vinduet i lagerlokalet.

Begge de tiltalte ble dømt for andre forbrytelser, blant annet oppbevaring av amfetamin.

40-åringen er straffedømt seks ganger tidligere. Den siste dommen kom i 2008 og var på ett år og åtte måender. Ett år ble gjort betinget, og oppbevaringen av fenazepampartiet skjedde i prøvetiden. 26-åringen er dømt fire ganger tidligere, siste gang i november 2009. Da fikk han fengsel i ett år og fem måneder, og soner for tiden denne dommen i Ringerike fengsel.

40-åringens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, sier til fvn.no at dommen fra Kristiansand tingrett blir anket til lagmannsretten. — Min klient mener at tingretten har tatt sin avgjørelse på feil lovforståelse fordi han fikk beskjed fra politiet om at fenazepampartiet ikke var narkotika og derfor lovlig å oppbevare, fremholder Johnsen.