Kvadraturen er kåret til vinner av jakten på bysjela i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg tror det er Kilden og Kvadraturen som er de to som har fått flest stemmer, sier Maria Kielland Krag.

— Der er jeg enig med deg, noe annet ville vært rart, sier Jan Henrik Munksgaard.

En liten uke er gått siden Fædrelandsvennen satte i gang jakten på symbolet på Kristiansand. Panelet, bestående av tidligere ordfører Bjørg Wallevik, historiker Jan Henrik Munksgaard og arkitekt Maria Kielland Krag, nominerte seks bygg og områder de mente kunne være et symbol på bysjela til Kristiansand. I mellomtiden har leserne stemt på sin favoritt, og totalt kom det inn 1133 stemmer.

Les også:

To finalister

Panelet får æren av å kåre vinneren av de to med flest stemmer. Når vi viser dem at de to finalistene ble Kvadraturen og Agder Teater, og ikke Kilden, dukker det opp noen overraskende blikk blant de tre.

— Er det sant? utbryter Wallevik.

— Det hadde jeg virkelig ikke trodd, det viser jo hvor mye engasjement en slik kåring skaper, sier Krag.

— Og så viser det at politikken er med overalt, og hvordan ulike krefter i samfunnet blir mobilisert og stemmer fram sine favoritter, sier Wallevik.

— Jeg var sikker på at Kilden ville komme med som finalist fordi det er et så moderne og framtidsretta bygg, sier Munksgaard.

De tre er likevel ikke i tvil om hvem som blir vinneren av de to.

— For meg er det helt klart byplanen, sier Munksgaard.

— Det var jo jeg som så gjerne ville ha med Agder Teater, men jeg kan jo ikke gå bort fra at byplanen er et tydelig symbol på Kristiansand som by, både historisk og utseendemessig, sier Wallevik.

— Ja, dette med renessansestrukturene det sitter i kroppen vår. Jeg tror vi med dette har snakka opp byplanen litt, og vist at den faktisk er ganske unik, sier Krag.

— Jeg tror vi har skapt mer bevissthet på hva som finnes i byen. At vi tok med Agder Teater tror jeg er bra for å vise at bygget har en verdi, men at det skulle gå så mye politikk i en slik kåring, det hadde jeg ikke trodd, sier Wallevik.

Les også:

Trenger utvikling

Munksgaard ser også noen utfordringer med vinneren.

— Jeg er usikker på hvordan den skal vises fram som et visuelt ikon. Vi må få inn en eller flere flinke designere som kan gjøre det tydeligere. Det er ikke nok driv over planen slik den blir framstilt i dag, sier Munksgaard.

— Jeg syns det er et tydelig ikon allerede, så mye historie den har med seg. Noe slikt vil jo alltid handle om hvem som ser der, sier Krag.

— Da vil jeg heller trekke fram at vi trenger utvikling og urbanisering i sentrum. Det må de bare få mer av, sier Wallevik.

Med enighet i panelet om vinneren, er Krag og de to andre fornøyde med kåringen.

— Det er en riktig vinner, lenge leve renessansen, smiler Krag.