FARSUND: Ulykken skjedde i Bukkesteinstunnelen på fylkesveien mellom Lyngdal og Farsund 3. april i fjor.

23-åringen forklarte i retten at han trodde han kjørte på et skilt da han hørte et kraftig smell midt inne i Bukkesteinstunnelen. Han hevdet han ikke hadde sett noen syklist verken før eller etter påkjørselen.

Nektete straffskyld

Mannen erkjente ikke straffskyld for uaktsomt bildrap da han møtte i Lister tingrett.

23-åringen forklarte at han lå bak to-tre andre biler inne i tunnelen og at han holdt fartsgrensa på 80 km/t. Ingen av bilene foran skal ha svingt til sides, fortalte mannen.

— Først ute på E 39 kom han til å tenke på at det kunne vært en person han hadde truffet. Han stanset i Herdalen for å se om det var andre skader på bilen enn at speilet var slått av, skriver retten om mannens forklaring.

23-åringen fortsatte ferden mot Kristiansand. Underveis sjekket han Fædrelandsvennens nettavis for å undersøke om ulykken ble omtalt i media.

Søkte på fvn.no

Retten mener det er straffeskjerpende at mannen ikke umiddelbart undersøkte hvilke konskvenser påkjørselen hadde fått, men tolker det som et resultat av at 23-åringen fikk panikk.

— Tiltalte var således på det rene med at han hadde vært innblandet i et trafikkuhell, og retten er overbevist om at han straks det skjedde ble klar over at han hadde kjørt på en syklist. Hans etterfølgende opptreden, og da særlig hans gjentatte søk på nettavis for å sjekke om det sto noe om uhellet, bekrefter dette, skriver retten.

Mellom Mandal og Søgne leste mannen på nettavisen at en syklist var funnet påkjørt i tunnelen og at ulykkessjåføren hadde stukket fra stedet og var etterlyst.

Meldte seg i politivakta

— Retten finner det videre klart at tiltalte ved sin utviste uaktsomhet forvoldte Per Gøran Knutsens død, og at det er årsakssammenheng mellom hans uaktsomhet og dødsfølgen, skriver retten.

Han fortsatte mot Kristiansand, og etter å ha levert noen varer i byen meldte han seg på politivakta klokken 17, omkring to timer etter ulykken.

I tillegg til 90 dagers ubetinget fengsel, mister 23-åringen også retten til å kjøre bil for alltid. Aktor ba i utgangspunktet retten dømme mannen til 120 dagers ubetinget fengsel.