sykkelulykke05.jpg Foto: Tor Erik Schrøder
En mann i 40-årene omkom etter at han ble påkjørt av en bil i Bukkesteinstunnelen i Lyngdal tirsdag. Ulykken skjedde midt inne i den 940 meter lange tunnelen. Foto: Vegard Nekstad
Ifølge politiets innsatsleder på stedet, Arnt Helge Dragland, var syklisten på vei mot Lyngdal da han ble påkjørt bakfra. Foto: Tor Erik Schrøder
Ulykken skjedde i Bukkesteinstunnelen. Tunnelen ble sperret av politiet etter ulykken. Foto: Torbjørn Witzøe
Ulykken førte til lange køer på fylkesvei 43. Foto: Torbjørn Witzøe
Mannen som meldte seg etter dødsulykken kjørte til politivakta med denne bilen. Den ble undersøkt av teknikere tirsdag kveld. Foto: Jon Anders Møllen
Krimteknikere og ulykkeskommisjonen til Statens vegvesen undersøkte bilen tirsdag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder

LYNGDAL: Ulykken skjedde midt inne i den 940 meter lange tunnelen på fylkesvei 43 mellom Lyngdal og Farsund.

Syklisten var på vei mot Lyngdal på en racersykkel da han ifølge politiet ble påkjørt bakfra.

Ambulanse og luftambulanse ble sendt til tunnelen, men mannens liv stod ikke til å redde. Han ble bekreftet omkommet av lege på stedet.

Se video fra ulykkesstedet øverst i saken.

— Mannen er avgått ved døden, opplyste operasjonsleder Ingrid Mæhre ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen klokken 16, én time etter at ulykken skjedde.

Jaktet på kassebil

Ulykkesbilen forsvant fra stedet, og store politistyrker ble satt inn i jakten over et stort område. Samtidig etterlyste politiet en rød eller burgunderrød kassebil, muligens en Mercedes, som kunne knyttes til saken.

Bilen hadde tydelige merker etter påkjørsel. Den ble undersøkt av krimteknikere tirsdag kveld. Foto: Jon Anders Møllen

— Vitner ga oss informasjon om hvilken type bil vi kunne etterlyse. Om vitnene hadde sett selve påkjørselen eller om de så at den kjørte fra stedet er uklart, sier operasjonsleder Mæhre.Halvannen time etter ulykken, klokken 16.25, meldte bilføreren seg ved politivakta i Kristiansand. Den 22 år gamle mannen ble umiddelbart satt i arresten.

- Han parkerte bilen utenfor og gikk inn på politivakta hvor han meldte seg. Han er pågrepet og foreløpig siktet for å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand, opplyser operasjonslederen.

Avhør

Politiet vil avhøre mannen tirsdag kveld. Det er tatt rutinemessige blodprøver av ham.

— Meg bekjent er han ennå ikke avhørt, men det er noe vi vil forsøke å få til i løpet av kvelden. Han sitter i varetekt og er ansett som pågrepet, sier jourhavende politiadvokat Per Ørnulv Thorbjørnsen ved Agder politidistrikt.

Siktede er bosatt i Kristiansand.

Den omkomne syklisten er i 40-årene. Tirsdag kveld er fortsatt ikke pårørende varslet, og politiet vil derfor ikke gå ut med mer informasjon om mannen. Etter det Fædrelandsvennen forstår, tyder mye på at mannen var ute på treningstur.

Sidespeil lå igjen

Bukkesteinstunnelen ligger om lag en kilometer fra Kvavik i Lyngdal.

— Mannen har kommet på sykkel fra Farsund. I tunnelen mot Lyngdal har han blitt påkjørt og omkommet, sier Arnt Helge Dragland, politiets innsatsleder på stedet.

Ifølge politiets innsatsleder på stedet, Arnt Helge Dragland, var syklisten på vei mot Lyngdal da han ble påkjørt bakfra. Foto: Tor Erik Schrøder

Ifølge politiet må bilføreren ha fått panikk etter påkjørselen. — Vedkommende må ha vært fullt klar over at han kjørte på syklisten. Bilens sidespeil lå igjen på ulykkesstedet, opplyser Dragland.

Ifølge vitner fvn.no har snakket med, lå det også lykteglass i veien på ulykkesstedet.

Lange køer

Et ambulansehelikopter kom raskt til stedet, og stod parkert utenfor den ene tunnelmunningen. Etterforskere og to krimteknikere ble sendt til tunnelen, og undersøkelser pågikk utover ettermiddagen og kvelden. Også ulykkeskommisjonen til Statens vegvesen deltok i undersøkelsene.

Se oversikten over dødsulykker på Sørlandet

Tunnelen ble umiddelbart sperret av etter ulykken, noe som skapte lange køer i begge retninger på fylkesvei 43. Trafikken ble dirigert av Utrykningspolitiet om den gamle veien rundt Bukkesteinstunnelen.

Om lag klokken 20 ble veien åpnet igjen.

— Krimteknikerne er ferdig på stedet, opplyser Mæhre.

Tirsdag kveld gjennomfører krimteknikere undersøkelser på ulykkesbilen, som ble tatt inn hos Falck på Dalane i Kristiansand. Trolig vil bilen undersøkes videre onsdag, får Fædrelandsvennen opplyst.

Bilen, en større varebil, hadde tydelige merker etter en påkjørsel da den ble tatt inn. På høyre side var speilet borte, og det var også merker på passasjerdøra.