Når det tidligere har vært fare for at fjerne funksjoner ved Sørlandet sykehus Arendal skulle forsvinne, har reaksjonene vært kraftige. Her fra fakkeltoget i Arendal sentrum i oktober 2012. Foto: _
Tillitsvalgt for fagforbundet ved Sørlandet sykehus Arendal, Merethe K. Hoel (t.h.), var styremedlem da styreleder Peder Olsen og nestleder May Britt Lunde sørget for et vedtak om at utviklingen av sykehusene i Kristiansand og Arendal skal "framstå som balansert". Foto: VALERIE KUBENS
En utredning skal se på konsekvensene av å flytte slagbehandling og traumemottak fra Arendal til Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau

AGDER: Sørlandet sykehus ser nå på muligheten for å flytte både slagbehandling og mottak av traumepasienter fra Arendal til Kristiansand.

I forbindelse med Utviklingsplan 2030 er det nedsatt 13 arbeidsgrupper som skal utrede forskjellige tema for hvordan sykehuset på Sørlandet skal utvikle seg i årene framover.

I en av gruppene er mandatet å utrede konsekvensene av å samle mottak av alle alvorlig skadde pasienter (traumepasienter) til Kristiansand. Dette er først og fremst trafikkskadde, men også fallulykker og arbeidsulykker. Årsaken er nye krav til bemanning og kompetanse som er så høye at sykehusdirektør Jan-Roger Olsen er i tvil om han klarer dette på mer enn ett sted.

Det samme er tilfellet for slagbehandling. I 2010 vedtok styret i Sørlandet sykehus at Arendal skulle få beholde behandlingen av slagpasienter, etter voldsomme protester og fakkeltog i Aust-Agder.

— Ut fra det jeg vet nå, kan jeg ikke forstå hvorfor ikke Arendal skal få beholde både slagbehandling og traumemottak, sier Merethe K. Hoel, tillitsvalgt for fagforbundet i Arendal og tidligere styremedlem i Sørlandet sykehus. Derfor stiller hun seg "undrende til" at arbeidsgruppens mandat er begrenset til å bare utrede samling i Kristiansand.

Hovedtillitsvalgt for overlegene i Arendal, Egil Hagen, sier dette:

— Fra før er både kirurgisk, nevrologisk, slag- og barneavdeling svekket. Å fjerne både slag og traume vil bli dramatisk for sykehuset, påpeker han. Men han vil avvente utredningene før han konkluderer.

Til styremøtet torsdag legges det fram en rapport som viser at sykehuset i Arendal i perioden 2011 til 2013 bare har fått 57 nye årsverk, mens Kristiansand har fått 239. — Dette er svært overraskende, og noe vi må se mye nærmere på, sier Hagen.

Hoel sier hun og flere tillitsvalgte onsdag skal møte sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

— Da blir dette et av de viktigste spørsmålene vi vil ha svar på: Hvorfor har bemanningsøkningen vært så mye større i Kristiansand?

Årsaken til de tillitsvalgtes undring er at styret har vedtatt at utviklingen av sykehusene i Arendal og Kristiansand skal "framstå som balansert"

Hoel håper ikke det blir noen ny sykehusstrid, men at partene utreder muligheter og snakker rolig sammen.

Hagen er usikker på om dette vil utløse nye fakkeltog, men ser klart faren for at utviklingen vil føre til at sykehuset i Kristiansand vil bli styrket mer enn i Arendal.

Men en seier kan de tillitsvalgte allerede innkassere: Direktør Olsen har bestemt at medisinsk avdeling ved sykehuset skal deles i tre, og at det skal innføres stedlig ledelse både i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. Tidligere har Olsen vært helt klar på at det har vært maktpåliggende å ha en ledelse som er tverrgående i alle tre byene.

— Dette er forsåvidt et prestisjenederlag for direktøren, selv om det ikke burde være det. De ansatte i både Arendal, Kristiansand og Flekkefjord er enige om at dette er riktig, sier Egil Hagen.