— Etter møtet med sykehusledelsen, frykter du fortsatt at Arendal sykehus kun blir et avansert sykehjem?

— Jeg beklager at jeg brukte det uttrykket, jeg burde ikke gjort det, erkjenner Halvorsen på spørsmål om han fortsatt frykter for at sykehjemsstatus er fremtiden for Sørlandet sykehus i Arendal. - Vi ser for oss at sykehuset er noe helt annet enn et avansert sykehjem i framtiden.

Evaluering

Arendal-ordføreren ønsker at alle store endringsprosesser ved Sørlandet sykehus de senere år skal evalueres av et uavhengig miljø. Han er ikke sikker på at prosessene har hatt den effekt man ønsket.- Flyttingen av AMK-sentralen fra Arendal til Lillesand er et eksempel på dette, det var en katastrofe å flytte denne.

— Også innenfor andre områder føler vi i Arendal at man ikke har oppnådd ønsket effekt. Derfor ber vi konkret om at et uavhengig organ, som for eksempel Universitetet i Agder, gjennomfører en evaluering. Vi ber om at prosessene rundt karkirurgi, slagbehandling, urologi og nå sist barneavdelingen underlegges en grundig evaluering, sier Halvorsen.

Møter bystyret

Dette var hovedkravet han og det politiske miljø i Arendal la fram for sykehusdirektør ved Sørlandet sykehus Jan Roger Olsen og styreleder Peder Olsen i går. De ber om at styret gir en skriftlig tilbakemelding på dette, og en rekke andre spørsmål.

Styreleder Peder Olsen ønsket etter møtet med Arendals politikere ikke å gå inn på de krav Arendal stiller. I en felles uttalelse fra møtet heter det at man ønsker utvidet dialog, og at sykehusledelsen skal møte bystyret i Arendal i løpet av våren.

Halvorsen understreker at kravene ikke er et forsøk på omkamp om disse funksjonene. - Vi ønsker ingen omkamp, heller ikke i forhold til urologi.

Akuttberedskap

Frustrasjonen i Arendal er fortsatt svært stor etter at sykehusdirektør Jan Roger Olsen vedtok at urologisk kreftkirurgi skal legges til Kristiansand. I tillegg er usikkerheten stor rundt endringene ved barneavdelingene, som trer i kraft midt i april. Da får som kjent ikke Arendal døgnkontinuerlig barnelege på vakt ved avdelingen. 12 av døgnets timer vil det kun være bakvakt, og anestesileger som har akuttansvaret.

Einar Halvorsen har en frykt for at forskjellige kirurgiske miljøer i Arendal nå blir tappet og at dette til syvende og sist fører til problemer rundt akuttberedskapen. Han er også bekymret for rekrutteringen av fagpersonell til sykehuset når spennende oppgaver forsvinner.

Nye fakkeltog

Og han er ikke alene om denne frykten. - Jeg kan innrømme at både jeg og andre sentrale politikere i Arendal har mottatt flere henvendelser om det ikke er på tide med en ny markering, ett fakkeltog for sykehuset, sier Halvorsen.

— Det er viktig at sykehusledelsen har respekt for vår bekymring, og jeg tror det er viktig nå at befolkningen i Arendal føler trygghet rundt sykehuset.