KRISTIANSAND: — Stadig oftere får vi meldinger fra våre pasienter om at tiggere i Markens selger narkotika som er livsfarlig for de som går på metadon eller subutex, sierved poliklinikken for rus-og avhenigighetsbehandlingved Sørlandet sykehus Kristiansand, Reidun Åsland.

Dårlig

Nylig kom en svært dårlig pasient inn til poliklinikken på Bispegra. Pasienten hadde kjøpt og spist diazepam-pillene som pasienten oppgav å ha kjøpt av tiggere i Markens, hadde med seg ca 100 piller. Men pasienten var svært forvirret, stakk av, dro til byen og kjøpte nye piller med en gang. 60 av disse tok pasienten og måtte dermed akutt til sykehuset for pumping:— Det var alvorlig fare for livet til pasienten, sier Åsland som sier brettet med piller ble levert til apoteket for destruksjon. De var hvite og ikke innholdsmerket og da er det usikkert hva de egentlig inneholder.

Urovekkende

Tirsdag meldte hun fra til narkoavdelingen ved Agder politidistrikt om det hun oppfatter som en urovekkende situasjon. Lar-teamet omfatter nesten 600 pasienter på Sørlandet, hvorav 70 prosent har tilhold i og i nærheten av Kristiansand. Disse får subutex eller metadon som alternativ til heroin.

— Det er klart at det utgjør en farlig fristelse for folk som er pilleavhengig når de på rusavvenning, når de oppdager at det er så lett å skaffe seg narkotika, og det skal være svært billig også, sier Åsland.

Pasientene forteller at pillene skaffes bare i løpet av få minutter. Det fortelles om salg av både diazepam og rivotril, men det er usikkert hva pillene inneholder siden de ikke er merket.

Tiggere

Opplysninger hun har fått tyder på at det blant andre er tiggerne i Markens som står bak salget, og at omfanget er økende. Den siste tiden har stadig flere av Lar-pasientene meldt fra om dette.Åsland er i utgangspunktet skeptisk til å gå offentlig ut med denne informasjonen, både ut fra en fare for å forsterke problemet ved at flere ved hvor narkotikaen kan kjøpes, og ut fra at tiggerne blir stigmatisert. Men nå oppfatter hun problemet som så stort at politiet må gripe inn og offentligheten får rede på det.

— Nå er det riktig å informere om dette problemet, sier hun.

Livsfarlig

Diazepam er farlig i seg selv i 10 mg doser. Blandet med annet narkotika, eller subutex eller metadon, kan det være livsfarlig. opplyser Åsland som understreker at hun ikke egentlig ikke hva pillene inneholder.

Politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon bekrefter overfor Fædrelandsvennen at politiet har fått flere henvendelser og tips om dette.— Den siste måneden har vi fått stadig flere meldinger om det samme, at tiggere selger narkotika i Markensgaten, sier Hortemo.

Det er blant annet narkomane som har meldt fra til politiet. Ved et par anledninger har politiet rykket ut og foretatt ransakelse av tiggeren, uten resultat.

Troverdige

— Vi regner bekymringsmeldingene som troverdige. Vi ser på den situasjonen som er under utvikling som alvorlig. Nå vil vi ta med oss meldingen fra Åsland og bygge en sak for å se nærmere på problemene, sier Hortemo.

På et møte med ordførere og rådmenn i Vest-Agder nylig fortalte Hortemo om det han allerede da oppfattet som en bekymringsfull situasjon.

Han sier diazepam er det stoffet politiet oftest hører omtalt. Og at det først er i år har har fått slike meldinger om tiggere.

Spaning

— Det er kommet mange nye tiggere i år. Meldingene vi får tyder på at flere av disse skaffe seg inntekter gjennom narkosalg, sier Hortemo.

— Hva gjør politiet?

— Vi setter sterkere fokus på tiggerne med utgangspunkt i meldingene, vi har allerede begynt. Dette er en alvorlig situasjon, og vi vil bruke ressurser for å avdekke dette.

Han sier spaning vil være en måte å etterforske på, og hvis det gir grunnlag for skjellig grunn til mistanke, kan pågripelse og ransakelse bli aktuelt.