VENNESLA: – Norske kommuner har nettopp vært i info-møte med FHI og helseminister. Vi er i en alvorlig situasjon der landet kan få mellom 90.000 og 300.000 smittede daglig om tre uker fra nå. For Vennesla tilsvarer det mellom 270 og 900 smittede om dagen. Vi håper inderlig å unngå en slik utvikling, sier ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen.

Stor utfordring

– Jeg ber befolkningen følge med på nye nasjonale tiltak som kommer i kveld. Hjemmeside vil bli oppdatert med info når vi vet tiltakene som kommer. Vi jobber imens med å øke beredskap og ressurser til tisk-arbeid, både testing og sporing. Det er fortsatt en stor utfordring at vi har så få hurtig- og selvtestere, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at koronatiltakene må strammes inn på nytt.

– Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier statsministeren til NTB.

– Smittespredningen er for høy, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Torstein Bøe

Sykehusinnleggelsene er høyere enn noen gang før i pandemien, med 358 innlagte mandag. Samtidig fortsetter smitten å stige, og bare i forrige uke ble det registrert i overkant av 32.000 nye tilfeller. I en ny risikovurdering spår Folkehelseinstituttet (FHI) at omikronvarianten vil føre til «betydelig økt smittespredning» framover.

Støre sier målet nå blir å kontrollere smitten gjennom vinteren.

Innstendig bønn

Ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen, har en innstendig oppfordring til sine innbyggere.

– Vaksine hindrer alvorlig sykdom. Jeg vil innstendig be alle som er uvaksinerte om å bestille time til vaksinering. Vi vet også at tredjedosen beskytter godt mot alvorlig sykdom.

Samtidig lar ordføreren Julegada fortsette som planlagt.

– Julegada vurderes etter nasjonale retningslinjer og regler. Det er ikke annerledes å gå i Julegada i Vennesla, enn i andre sentrumsgater i byer og handelssteder og kjøpesentre i Norge nå før jul. Julegada blir derfor vurdert i etterkant av regjeringens mulige pressekonferanse i kveld, sier Larsen.

Julegada i Vennesla åpnet fredag. Foto: Torgeir Eikeland