Familien Roe Borgersen fra Larvik koser seg med lunsj ved et av steinbordene i Setesdal Mineralpark.

Både pappa Trond Erik Borgersen, mamma Trine Roe og døtrene Thea (9) og Tuva (11) snakker om besøket på Auensneset i Hornnes som et av feriens absolutte høydepunkter.

— Vi ble anbefalt Setesdal mineralpark av venner, og dro for gøy. Det er nesten merkelig at ikke dette stedet er mye mer berømt, sier Borgersen.

Imponert

Elisabeth Engenes fra Kristiansand er i Mineralparken for første gang, sammen med barna Philip (6) og Amelia (4).

  • Målet vårt er ikke å tjene mye på kort tid, men å gå greit rundt. Vi skal bygge stein på stein. Jeg tenker 50 år fram.

Elisabeth Engenes fra Kristiansand sammen med barna Philip (6) og Amelia (4). - Jeg er mektig imponert. Alt er på barnas premisser. Alt er eksklusivt bygget og vakkert, sier hun. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg er mektig imponert. Alt er på barnas premisser. Alt er eksklusivt bygget og vakkert. Jeg hadde aldri trodd det var så flott i denne parken. Det er jo som en av de flotteste parkene i en storby. Og så barnevennlig og morsomt, sier hun.

Fra stein til barn

Eier og driver Vegard Hansson smiler fornøyd. Det er akkurat dette han har jobbet for i mange år. Hansson har snudd opp ned på det meste i parken som hans far, gründeren Arnar Hansson, grunnla og etablerte.

Vegard Hansson bygger stein på stein på livsverket han overtok etter faren Arnar. Endringen til barnepark virker å gi suksess, og i år ligger det an til 45.000 besøkende. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Steinsamlingen til min far er fremdeles hjertet i parken, men vi har lagt helt om strategien. Nå ønsker vi å være en barnepark, hvor barnefamilier kan komme og være sammen om en rekke aktiviteter. Før kunne du stort sett se på stein. Nå har vi 14 ulike aktiviteter, forteller Hansson.

Gode tall

Forrige uke var den best besøkte på mange år, med over 3.500 besøkende. I juni satte Mineralparken dagsrekord med over 1000 besøkende. Til nå i juli har 27 prosent flere barn besøkt parken enn i fjor.

— Det er akkurat dette vi ønsker. Før kom mye eldre mennesker, uten barn. Nå kommer voksne sammen med barn. Vi ligger an til 45.000 besøkende i år. Vi er ingen gullgruve, men vi har litt overskudd. Nok til å investere videre, sier Hansson.

Å få ut eksakte tall, er ikke lett. Setesdal Mineralpark er fremdeles en avdeling i selskapet KS Arnar Hansson som Vegard Hansson eier sammen med sin bror.

Badestranda på Setesdal Mineralpark skal ha Sørlandets største antall solsenger til disposisjon. For tiden er det ikke akkurat kø av strandløver. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Vi har investert 10-15 millioner kroner de siste årene. Vi har nye planer vi jobber med. Da tenker vi særlig på åsryggen over parken. Den heter paradis og kan bli akkurat det, sier Hansson, uten å ville være med konkret.

Tenker langt fram

— Målet vårt er ikke å tjene mye på kort tid, men å gå greit rundt. Vi skal bygge stein på stein. Jeg tenker 50 år fram. Parken skal vokse og gro gradvis, sier Hansson.

Karianne og Marie Elise Volmert synes det var moro å vaske ut stein i Eventyrbekken. Mamma Lillian Fossnes Volmert følger med. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

De sju fjellhallene med det som skal være Europas største private steinsamling er fremdeles kjernen i Setesdal Mineralpark. Men parken har også egen badestrand med 100 solsenger, egen bobilcamp, lekepark og båtutleie. Noe av det mest populære er at barn kan finne stein, dele stein og slipe smykkestein selv i et anlegg.Setesdal Mineralpark er også deleier i Klatreskogen, som ligger like ved. Her kommer over 11.000 for å klatre mellom trærne og kaste seg ut i wire over Otra i år.

Vegard Hansson har investert rundt 15 millioner kroner i Setesdal Mineralpark de siste årene. Han tenker langsiktig. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Vi opplever at stadig flere foreldre kjøper sesongkort. Vi har solgt drøyt 1500 så langt i år. De voksne kan lese eller spise, mens barna leker. Målet er å bli en park på barnefamiliens premisser, sier Hansson.

Stolt ordfører

— Jeg tror alle i Evje og Hornnes kan skrive under på at de er stolte av Setesdal Mineralpark og det som er skapt der, sier ordfører Bjørn A. Ropstad til Fædrelandsvennen.

Denne er populær blant barna som besøker Setesdal Mineralpark. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Parken ble etablert i 1988 av Arnar Hansson. Det ble mye strid og konflikt, og på slutten av nitti-tallet stengte han like godt i protest fordi han følte seg motarbeidet.— Vi har mye å takk Arnar for. Han skapte parken. Samtidig har Vegard Hanssontatt livsverket videre på en flott måte. Den nye profilen er populær, og som sagt er vi veldig stolte over hva som nå skapes på Auensneset.

— De må fortelle selv, men de har store og spennende planer. Parken samarbeider godt med alle de andre aktørene vi har innen reiselivet, sier ordføreren.