Nå er mannen dømt til samfunnstraff etter å ha lagt alle kortene på bordet. Plantasjen ble oppdaget i februar 2013 etter at politiet fikk en melding fra naboer som var bekymret for mannen som holdt til i enderekkehuset.

Plantasjen i andre etasje bestod av 76 mindre planter. Foto: Politiet
Produksjonen bar preg av stor profesjonalitet. Her er koblingspunkter på kjellerveggen som var koblet opp mot lys- og varmelamper på plantasjen. Foto: Politiet

— De hadde sett lite til ham og reagerte på sterk lukt fra boligen. De lurte på om det hadde tilstøtt ham noe, sier etterforsker Ole Segberg ved Vågsbygd politistasjon.

Avhengig av tips

Da politiet brøt seg inn i boligen, fant de 113 cannabisplanter i potter, samt profesjonelt utstyr for dyrking. Retten legger til grunn at mengden røykbart materiale utgjorde 1,5 kilo.

— Sannsynligvis hadde ikke dette blitt oppdaget hvis ikke naboene hadde reagert. Personen var ustraffet fra før, sier Segberg.

Mannen var alene bak hasjproduksjonen. Kristiansand tingrett mente han i utgangspunktet fortjente ett år og to måneders ubetinget fengsel. De har imidlertid lagt stor vekt på den uforbeholdne tilståelsen, saken lange behandlingstid hos påtalemyndighetene og at mannen er i behandling for rusavhengighet med positive resultater. Derfor slipper han med samfunnstraff. Politiet hadde opprinnelig innstilt på 180 timer, men retten kuttet til 144 timer.

Ikke mange tatt

Hasjplantasjen i Vågsbygd er den største som er avdekket i Kristiansand siden 2011. I lagmannsretten ble fire vietnamesiske menn ble dømt til fengsel i mellom tre og fem år for å ha dyrket fram over 100 kilo hasj i et hus på Mosby.

— Vi tror at cannabisdyrking kan være mer utbredt i Kristiansand-området, men det er ikke mange vi har tatt, sier Hans Jørgen Beckmann, leder for narkotikaavsnittet i Kristiansand-politiet.